Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol holder sykehustalen 2024.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol holder sykehustalen 2024.

Foto: Paul S. Amundsen

Akuttkirurgien og fødetilbudet i Lofoten og Narvik fredes

Opposisjonen mener helseministeren «endelig tar til fornuften». Ingvild Kjerkol (Ap) vil legge foreslåtte sykehuskutt i Lofoten og Narvik på is.

Kjerkol varslet i sin årlige sykehustale at det kommer en større omlegging av finansieringen av sykehusene her i landet. Dermed får Helse nord nytt grunnlag for å beregne sine kostnader.

– Det vil si at akuttilbudet i Narvik og Lofoten ikke svekkes, sa Kjerkol i talen.

Det har vakt voldsomme protester da at Helse nord foreslo å kutte akuttkirurgi fra sykehusene i Lofoten og Narvik. Keisersnittberedskapen i Lofoten ble foreslått avviklet, og fødeavdelingen i Narvik skulle gjøres om til fødestue.

Kjerkol erkjente at det har vært stor diskusjon. Hun freder landets fødetilbud generelt, men med et lite forbehold.

-Regjeringa vil i planperioden opprettholde dagens fødetilbud, gitt forsvarlig drift, sa hun.

– Det må være trygt og forsvarlig. Det tror jeg alle må være innforstått om, både lokale interesser og politikere, sa hun.

– Tok til fornuften

Hvert år holder helse- og omsorgsministeren en tale for sykehusene. Her presenterer statsråden sine forventninger til fagfolk og ledere og krav til styrene for sykehusene.

Nyheten om at akuttkirurgi og fødetilbud vil bestå, blir bredt møtt med jubel og lettelse. Flere opposisjonspartier gir uttrykk for at helseministeren «endelig har lyttet».

– Det er bra at helseministeren ser ut til å ha tatt til fornuften etter å ha blitt dratt fra skanse til skanse, sier Frps helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud.

Rødts Seher Aydar mener helseministeren nå har forstått alvoret i situasjonen. KrFs Olaug Bollestad sier Kjerkol har tatt til seg tilbakemeldingene fra fagfolk og innbyggere. Og SVs Marian Hussein mener det er bra at regjeringen tar til fornuft.

Senterpartiet: Stått på for dette

Regjeringspartner Senterpartiet kaller det en full seier for folk i nord. Stortingsrepresentantene Siv Mossleth og Lisa Marie Ness Klungland understreker at dette er noe partiet har arbeidet for.

− Dette er en gledens dag som vi har stått på for. Regjeringens avgjørelse er en full seier for folk i Lofoten og Narvik, sier Mossleth, stortingsrepresentant for Nordland.

Høyre er svært kritisk til Kjerkols håndtering. Helsepolitisk talsperson Tone Trøen sier regjeringen har skapt uro og kaos i halvannet år før de nå lander på å opprettholde akutt- og fødetilbudet i Narvik og Lofoten.

– Det er vi glad for, men det er sjokkerende politisk håndverk, sier Trøen.

Omstilling fortsetter

Det var høsten 2022 at Ingvild Kjerkol ga Helse nord oppdraget om å legge fram en plan for å sikre mer bærekraftig drift. Det oppdraget gjelder fortsatt, understreket hun.

Køene øker, og i dag venter 30.000 pasienter på behandling. Fristbrudd øker, og situasjonen er særlig prekær innen rus- og psykiatribehandling. Man når ikke målene i pakkeforløp for kreft, og bruken av innleie er altfor høyt. Nå sliter selv vikarbyråene med å få tak i folk, gjentok Kjerkol i sykehustalen.

Nå som finansieringsordningen endres, vil det bidra til å smøre en helt nødvendig omstilling, påpekte hun.

Kjerkol understreket at pasienter skal oppleve å få riktig behandling til rett tid i alle ledd i helsetjenesten.

– Da må ventetidene ned, folkens, sa hun.

– Når vi nå lanserer såpass gode nyheter for en sunn og forutsigbar sykehusøkonomi, forventer jeg at det får høy prioritet, sa helseministeren.

Avviser at hun overstyrte Helse nord

Kjerkol avviser samtidig at hun overstyrer Helse nord.

På styremøtet i forrige uke fulgte Helse nord-direktør Marit Lind opp oppdraget som Kjerkol hadde gitt. Der la hun fram en omfattende spareplan, men valgte å trekke den på grunn av uenighet i styret.

Kjerkol har presisert at oppdraget om omstrukturering fortsatt gjelder og at det er nødvendig med en omstilling innenfor helseregionen.

Hun vil ikke gå med på at Helse nord nå belønnes for dårlig økonomistyring.

– Nei, det vil jeg ikke si. Det var hele tiden tenkt at Helse nord skulle gjøre sin jobb, og så skulle de legge fram anbefalingen for Helse- og omsorgsdepartementet. Nå kom politikken inn litt tidligere, men det tror jeg var nødvendig slik prosessen har utviklet seg, sa hun til NRK.