Kommunalminister Monica Mæland (til høyre) sto for utdelingen av klarspråkprisene 2018. Hå komune inntok podiet som prisvinner sammen med Utlendingsnemnda og Connie Slettan Olsen. Foto: Difi
Kommunalminister Monica Mæland (til høyre) sto for utdelingen av klarspråkprisene 2018. Hå komune inntok podiet som prisvinner sammen med Utlendingsnemnda og Connie Slettan Olsen. Foto: DifiFoto: Difi
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Klarspråkpris til Hå

Mindre hæ i Hå bidro til at Rogalands-kommunen vant klarspråkpris for 2018. 

Hå var en av vinnerne da klarspråkprisene for 2018 ble delt ut av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. 

- Klarspråk lønner seg. Det er mer effektivt, både for forvaltningen og for innbyggerne, og er avgjørende for at innbyggerne skal forstå informasjon og sine rettigheter og plikter. Årets vinnere av klarspråkprisene viser at det er mulig å endre skrivekulturen i staten og kommunene, sier statsråden i en pressemelding. 

Mindre hæ i Hå

Hå kommune, vinner av hovedprisen for kommunesektoren, får ros for at ikke bare nyansatte får kurs i klarspråk, men også politikere. Dette fører til at språkarbeidet også er forankret utenfor den administrative ledelsen, skriver juryen i sin begrunnelse.

Videre fremhever juryen at “Nettsidene til kommunen er enkle å bruke. Nødvendig informasjon ligg lett tilgjengeleg på sidene, og brukarane får svar på spørsmåla sine utan å leite. Kommunen har arbeidd grundig og gjennomført med vedtak og standardbrev, og juryen fekk ei wow-oppleving av å sjå kor godt desse tekstane fungerte. Juryen er imponert over at ingen i kommuneadministrasjonen har måtta bli frikjøpte for å kunna arbeide med språk. Kommunen har fått mykje ut av lite. Juryen lét seg sjarmere av prosjektet HÆ?, der målet er at det skal bli mindre “hæ” i Hå”.

Tre vinnere

I tillegg til klarspråkpris for kommuner og fylkeskommuner, ble det også delt ut pris for staten til Utlendingsnemnda. Utmerkelsen “Årets trekkhund” gikk til Connie Slettan Olsen i Meløy kommune.

Juryen for klarspråkprisene 2018 ble ledet av Audhild Gregoriusdotter Rotevatn, dekan ved Avdeling for mediefag ved Høgskulen i Volda. Sammen med de fire andre jurymedlemmene ga hun hederlig omtale til Sjøfartsdirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV), som også var kandidater til Klarspråkprisen for staten 2018.

Anbefaler regel om klarspråk

Tidligere i mars la forvaltningslovutvalget fram sitt forslag til ny forvaltningslov, der de foreslår en helt ny regel om klarspråk. I pressemeldingen dette som viktig for klarspråkarbeidet i Norge. Det er ikke avgjort om anbefalingen tas til følge.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.