Ordførere som innkaller formannskapet til hemmelige møter, uten at offentligheten kjenner til at møtet finner sted, bryter kommuneloven. Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt forklarer i denne artikkelen. ArkivfotoMagnus Knutsen Bjørke

Bernt svarer: Ulovlig for formannskapet å møtes uten innkalling

Selv om formannskapet ikke skal fatte vedtak, kan det ikke samles i hemmelighet for å diskutere politiske saker, forklarer jussprofessor Jan Fridthjof Bernt.

Spørsmål: Jeg har kommet over en møtepraksis i en kommune jeg stusser på. Konkret vet jeg om to møter i kommunens formannskap hvor de har vært samlet uten innkallelse, sakliste eller protokoll.

Møte 1: Dagen før et felles formannskapsmøte med nabokommunene, er formannskapet samlet for å diskutere hva de skal fremme av synspunkter dagen etter. Når de er ferdig med den diskusjonen, får medlemmene beskjed om å bli igjen fordi sjefen for et kommunalt nærings/investeringsselskap skal informere politikerne.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.