Flora kommune ved Ragnhild Holm, Hilde Solheim, Vivian Nekkøy og Leni Klakegg sammen med KS-leder Gunn Marit Helgesen (t.v.), eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og leder av satsingen i KS, Christine Haga Sørlie (t.h.). Foto: Thea Finstad, KS
Flora kommune ved Ragnhild Holm, Hilde Solheim, Vivian Nekkøy og Leni Klakegg sammen med KS-leder Gunn Marit Helgesen (t.v.), eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og leder av satsingen i KS, Christine Haga Sørlie (t.h.). Foto: Thea Finstad, KS
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Flora fikk pris for etikkarbeid

Fagjuryen mener kommunens etikkarbeid er systematisk og målrettet. 

Etikkprisen 2018 ble delt ut av eldre og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) og styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen. Flora kommune får 100 000 kroner i premie.

Fagjuryen for Etikkprisen mener Flora kommunes etikkarbeid er systematisk og målrettet og at det er blitt arbeidet sterkt over tid. Kommunens etikkarbeid er også godt forankret på alle nivåer i kommunen, og i hele helse- og omsorgssektoren, heter det i en pressemelding fra KS.

Verdikafé

Fagjuryen fremhever spesielt:

  • At tiltaket Verdikafé hvor alle tjenester inviteres til en felles arena for refleksjon og læring om etikk i praksis.
  • At tjenestene tar med brukerne inn i den etiske refleksjonen
  • At bruker systematisk etisk refleksjon bredt ute i tjenestene før en søker tvangsvedtak og at etisk refleksjon brukes for å finne alternativ til medikamentell behandling.

Juryen ser også veldig positivt på at etisk refleksjon i Flora kommune sees på som et sentralt redskap for at de ansatte skal se og møte brukerne ut fra et helhetlig perspektiv der brukernes interesser og ressurser alltid står i sentrum. Visjonen for etikkarbeidet er at etikk skal være en naturlig del av alt som gjøres i omsorgstjenesten, inkludert samarbeid, søknadsbehandling og brukerkontakt.

Ildsjeler

– Denne prisen går til ildsjelene som jobber i helse- og omsorgstjenestene våre. Takk for den jobben dere gjør hver dag, sa Flora kommune i sin takketale. 

– Flora kommune er en verdig vinner av prisen. De har søkt flere ganger, og denne gangen gikk de helt til topps, sier leder for satsingen «Samarbeid om etisk kompetanseheving» i KS, Christine Haga Sørlie.

Etikkprisen deles ut av satsingen, som er en faglig ressurs for kommunenes systematiske arbeid med etikk, verdibevissthet og etiske utfordringer i helse- og omsorgstjenesten. Satsingen finansieres av Helse og omsorgsdepartementet, og har et formelt samarbeid med Senter for medisinsk etikk (SME).

I fjor var det Oslo kommune som vant prisen.