Dagens Næringsliv og journalistene Fredrik Solstad, Kjetil Sæter, Knut Gjernes og Lars Kristian Solem fikk lørdag kveld SKUP-prisen for sin avsløring Boligbygg-saken i Oslo. Foto: Ketil Bjærke / NTB scanpix
Dagens Næringsliv og journalistene Fredrik Solstad, Kjetil Sæter, Knut Gjernes og Lars Kristian Solem fikk lørdag kveld SKUP-prisen for sin avsløring Boligbygg-saken i Oslo. Foto: Ketil Bjærke / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunejournalistikk ga prisdryss

Kritisk journalistikk rettet mot Oslo og Trondheim kommune er hedret med noen av Medie-Norges mest prestisjefylte utmerkelser.

Den årlige konferansen for undersøkende journalistikk ble arrangert i helgen av Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse (SKUP). Kommune-Norge kom i sentrum da årets SKUP-priser ble utdelt.

Av de seks journalistiske arbeidene som ble hedret med diplom og hovedpris, handlet tre direkte om Kommune-Norge.

  • Dagens Næringsliv vant selve SKUP-prisen for sitt arbeid med å avsløre manglende styring og kontroll i det kommunale foretaket Boligbygg i Oslo kommune – noe som har ført til at mellommenn har tjent store millionbeløp i forbindelse med at kommunen har endret politikk og begynt å kjøpe langt flere boliger enn tidligere.
  • Adresseavisen fikk diplom og hederlig omtale for å ha avslørt tette bånd mellom utbygger i Trondheim og sentrale politikere i Ap, først og fremst Rune Olsø – som var ansatt i et firma som fikk en millionavtale for å påvirke en politisk prosess. Olsø søkte om permisjon fra sine politiske verv etter at kommunen vedtok å innføre et lobbyregister i kjølvannet av at saken ble kjent.
  • Dagbladet fikk diplom og hederlig omtale for å ha avdekket omfattende brudd på arbeidsmiljøloven i renovasjonsselskapet Veireno, som nærmest umiddelbart etter avsløringene mistet kontrakten om å samle inn søppel i Oslo kommune.

I tillegg fikk VG diplom og hederlig omtale for to artikkelserier som grenser mot Kommune-Norge; en serie om hvordan betaling for institusjonsplasser i barnevernet går ut av landet og en serie om kvaliteten på broer i det norske veinettet, inkludert på fylkesveiene.

Artikkelserien til Dagens Næringsliv har fått store konsekvenser allerede, før Økokrim er ferdige med å etterforske saken. Politiet har siktet to personer for grov korrupsjon. Både daglig leder og styret i Boligbygg er skiftet ut. På toppen av dette gikk byråd for næring og eierskap Geir Lippestad (Ap) av, kort tid etter at saken ble kjent.

«Det er medienes oppgave å overvåke at politikere og forvaltning har tilfredsstillende kontroll med offentlig pengebruk. På dette område representerer uavhengig og kritisk journalistikk en umistelig del av vårt demokrati. Ingen har i løpet av 2017 løst denne oppgaven på en bedre måte enn vinneren av SKUP-prisen. Gjennom over 40 grundige reportasjer har journalistene avdekket katastrofal mangel på kontroll med milliardinvesteringer i Oslos kommunale eiendomsselskap Boligbygg. Reportasjene gir innblikk i udokumenterte eiendomstransaksjoner og spekulantenes berikelse på fellesskapets bekostning», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Det er første gang siden 2010 at det er et kommunerelatert journalistisk arbeid som går til topps i SKUP-kåringen. Den gang vant TV2 prisen med serien «Eldrebløffen», der TV-kanalen kartla hvor mange som ønsket sykehjemsplass i Kommune-Norge, uten å få det. I 2007 fikk Finansavisen SKUP-prisen for avsløringene av Terra-saken i åtte kommuner, mens Aftenposten fikk prisen i 2005 for avsløringene om forholdene ved Nedre Romerike vannverk.

Prisen har vært delt ut siden 1991.