Rådmann Kim Høyer Holum og ordfører Astrid Hilde (Ap) har stått på hver sin side i konflikten i Søgne. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke.
Rådmann Kim Høyer Holum og ordfører Astrid Hilde (Ap) har stått på hver sin side i konflikten i Søgne. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kontrollutvalg trekker seg kollektivt

Hele kontrollutvalget i Søgne ber om at kommunestyret velger et nytt utvalg. Bakgrunnen er at utvalget ikke fikk kommunestyret med på tiltak mot det utvalget mener er lovbrudd.

– Dette har vært en lang og vond prosess, sier Jan Stubstad, leder av utvalget til Fædrelandsvennen.

Striden i Søgne har pågått over flere år, og har sitt utspring i saker om dårlig arbeidsmiljø. Kommunen ble nylig dømt til å betale erstatning til varslere, en dom kommunestyret valgte ikke å anke. I den opprivende rettssaken vitnet ordfører Astrid Hilde (Ap) til fordel for varslerne, og mot sin egen kommune og dens rådmann Kim Høyer Holum. Det har også kommet et nytt varsel i kommunen.

Kontrollutvalget har tidligere kritisert blant annet ulovlig sletting i arkivet, og har påpekt det utvalget mener er en rekke lovbrudd, skriver Fædrelandsvennen nå. Utvalget mente det burde gjennomføres tiltak i kjølvannet av to lovbrudd, noe kommunestyret ikke tok stilling til; de tok bare rapporten til orientering.

At kommunestyret ikke fulgte opp kontrollutvalgets anbefalinger, ser utvalget nå på som mistillit fra kommunestyrets side, framgår det av vedtaket gjengitt i lokalavisa:

«Gjennom kommunestyrets siste behandling av kontrollutvalgets oversendelsessak nr. 22/18. ser kontrollutvalget på dette som mistillit fra kommunestyrets side. På denne bakgrunn ønsker kontrollutvalget å trekke seg og anmoder kommunestyret om å velge nytt kontrollutvalg.»

Reglene for medlemmer av kontrollutvalg er de samme som for andre politikere - det er ikke en selv som bestemmer om man får slutte i vervet eller ikke.

Stubstad (uavhengig) fremmet forslag som kommunestyrerepresentant om å innlede sluttforhandlinger med rådmannen, men fikk ikke flertall. Ordfører Astrid Hilde beskriver situasjonen som uvanlig og alvorlig. Overfor Kommunal Rapport svarer rådmann Kim Høyer Holum at han ikke har noen kommentar.

Kommunal Rapport omtalte konflikten i Søgne første gang høsten 2016, da det var en åpen konflikt mellom ordfører og rådmann.

Artikkelen er oppdatert. I første versjon blandet vi sammen det at kontrollutvalgets leder ville ha sluttsamtaler med rådmannen, med selve kontrollutvalgets innstilling. Utvalget har bare bedt om at det blir satt i verk tiltak etter at det ifølge utvalget ble avdekket to lovbrudd. Kommunal Rapport beklager.