Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Fylkesnes: – Bedre budsjett enn om vi satt i regjering

SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes bekrefter budsjettenighet med regjeringspartiene, men understreker at det er partigruppa som tar beslutningen.

– Vi har fått gjennomslag for mye. Vi vil anbefale at partigruppa godkjenner budsjettet, men det er gruppas valg, sier Fylkesnes til journalister i vandrehallen på Stortinget.

Han legger til at han mener budsjettet de har kommet fram til, er bedre enn det de ville fått til om SV satt i regjering.

– Man har muligheter fra Stortinget som man blir frarøvet i regjering, sier Fylkesnes.

Må ha godkjenning i gruppa

Etter å ha forhandlet siden 7. november ble regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet enige med SV om et statsbudsjett tirsdag ettermiddag.

Nå skal de tre partiene i gruppemøter der partienes stortingsrepresentanter skal diskutere enigheten. For SV handler det om at gruppa må godkjenne budsjettet, mens i regjeringspartiene er det kun en orientering.

Fylkesnes antyder imidlertid at utfallet i SV er gitt.

– Jeg ville ikke anbefalt dette budsjettet dersom jeg ikke var rimelig trygg på at gruppa godkjenner det, slår han fast.

– Møtt motstand

Fylkesnes ønsker ikke å uttale seg om hva SV har fått gjennomslag for, men understreker at partiet måler seg selv etter hva de har fått til innen velferd, klima og bistand. Han vil heller ikke si noe om hva det var vanskeligst å bli enig med regjeringspartiene Ap og Sp om.

– Jeg vi si at vi har møtt motstand på alle våre nøkkelområder. Men sakte, men sikkert begynte det å løsne, sier han.

De siste dagene har forhandlingene også funnet sted på Statsministerens kontor (SMK).

– Vi har diskutert nøkkelområder med partilederne. Statsministeren, finansministerne og Audun Lysbakken. De tre har vært viktige for å få dette i havn, sier Fylkesnes.

Dyrtid og bistand

I sitt alternative budsjett gikk SV inn for å bruke over 8 milliarder kroner på en såkalt dyrtidspakke for å hjelpe dem som har minst. Som svar på spekulasjonene om at SV bare har fått på plass 2 milliarder kroner til en slik pakke, sier han kort:

– Vi har fått på plass mer enn det. Jeg tror vi har klart å komme fram med en pakke som kommer til å møte spesielt sårbare grupper som minstepensjonister, studenter, uføre og barnefamilier, og en del på generell velferd som vil komme mange til gode.

På spørsmål fra journalister bekrefter han at også bistandsbudsjettet er styrket i forhold til regjeringens opprinnelige budsjettforslag.

SV krevde opprinnelig at bistanden skulle opp på 1 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI), men ser altså ikke ut til å ha fått gjennomslag for dette.

Olje

Også olje har vært et av SVs hovedområder. Overfor NTB har sentrale kilder i SV bekreftet at partiet har fått gjennomslag for at 26. konsesjonsrunde, som åpner for oljeleting i nye og såkalt umodne områder, skal utsettes ut hele stortingsperioden, det vil si til høsten 2025.

I den forrige budsjettrunden fikk SV på plass en avtale om ikke å avholde 26. konsesjonsrunde i år.

Så sent som i helgen uttalte olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) at 26. konsesjonsrunde ikke var en del av budsjettforhandlingene.

– En forlengelse av denne avtalen er ikke på bordet akkurat nå i de pågående budsjettforhandlingene med SV, sa Aasland til Dagens Næringsliv.

Skrotet kutt

Allerede før budsjettforhandlingene startet, ble SV enig med Ap og Sp om å øke bostøtten med 800 millioner kroner til neste år.

Midtveis i forhandlingene ble de tre partiene også enige om å skrote et kutt i støtten til den europeiske romfartsorganisasjonen Esa. Det betyr en bevilgning på i overkant av 1,6 milliarder kroner med dagens eurokurs, fordelt på årene 2022–2030.

(©NTB)