KrF-leder Knut Arild Hareide legger skylden for budsjettkrisen på Frp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KrF-leder Knut Arild Hareide legger skylden for budsjettkrisen på Frp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixHeiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Hareide: – Nå er utspillet opp til regjeringen

KrF ser ikke muligheten nå til å gå videre i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene, bekrefter KrF-leder Knut Arild Hareide.

Hareide la skylden på ultimatumet rundt den såkalte bilpakken for at partiet, i likhet med Venstre, nå bryter forhandlingene, og han ba regjeringen om å tenke seg om en gang til.

– Her er vi ved kjernen av problemet. Regjeringen har valgt å stille ultimatum på et tema som vi har forhandlet om i nesten ett år. Så velger regjeringen å legge fram et forslag som er litt dårligere enn den siste skissen som ble lagt fram i fjor. Jeg mener en mindretallsregjering ikke kan stille et slikt ultimatum, uttalte Hareide.

Grønt skifte

Hareide sier det ikke er tvil om at regjeringen har kommet både KrF og Venstre i møte, men at avstanden fremdeles er for stor på viktige saker for partiet.

– Dette gjelder med tanke på barn, distrikt, det grønne skiftet og klima

– Vi har vært konstruktive og prøvd å finne løsninger utenom bilpakken. Det har vist seg å være for vanskelig, sa Hareide.

Han sier KrF for lengst har akseptert forslag til bensin- og dieselpriser som ligger på bordet, men at de ikke kan akseptere avgiftslettelsene som i sum premierer fossilbiler.

– Det er i strid med et reelt grønt skifte og ikke bærekraftig på sikt. Vi vil også bruke mange millioner på det, som vi heller kunne brukt på skole, distrikt og omsorg, påpekte Hareide.

– Sivs ansvar

Han oppfordret regjeringen til å komme tilbake med nye skisser til løsning, og fastslo at KrFs dør står åpen.

– Nå er utspillet opp til regjeringen. Det hviler et særlig stort ansvar på Frp-leder Siv Jensen. Jeg kan tenke meg hvordan Carl I. Hagen hadde opptrådt hvis det var Bondevik-regjeringen som hadde stilt et slikt ultimatum. Det ville vært et sirkus uten like, sa Hareide.

Han roste samtidig statsminister Erna Solberg (H) for å ha spilt en konstruktiv rolle gjennom forhandlingene.

– Men de to regjeringspartiene må koordinere seg, fastslo han.

KrFs sjefforhandler Hans Olav Syversen fortalte at avgjørelsen er helt enstemmig.

– Jeg har sjelden opplevd større enighet i partiet i behandlingen av viktige spørsmål, sa han.

(©NTB)