Rasende Venstre avviser budsjettstøtte

Statsbudsjett. Venstre-leder Trine Skei Grande anklager statsminister Erna Solberg for løftebrudd om grønt skatteskifte og er soleklar på at Venstre ikke vil støtte regjeringens budsjett.
Venstre-leder Trine Skei Grande (t.v.) føler seg lurt av finansminister Siv Jensen (t.h). Løftene om et grønt skatteskiftet i neste års statsbudsjett er brutt, mener Venstre-lederen. Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Miljøpartiene på Stortinget var i harnisk etter finansminister Siv Jensens (Frp) fremlegging av forslag til neste års statsbudsjett torsdag.

Sinnet og skuffelsen var særlig stor hos regjeringens samarbeidsparti Venstre.

– I fjor skrev statsministeren selv et løfte til oss om at de skulle ha et grønt skifte. Og så legger de fram dette. Erna og Siv har skuffet meg, begge to. De har lovet meg noe de ikke klarte å holde, sier Skei Grande til VG.

Krever minst dobling

Regjeringen er avhengig av støtte fra minst ett av støttepartiene Venstre eller Kristelig Folkeparti (KrF) for å få flertall for budsjettet. Begge partier varsler en krevende forhandlingshøst for regjeringen.

– Det må vesentlig større kutt til for at vi skal kunne støtte dette budsjettet. Vi trenger en dobling eller en tredobling, sier Skei Grande.

– Vi trenger kraftigere miljø- og klimatiltak enn det som ligger i budsjettet, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

KrF etterlyser også satsing på familiene, flere lærere for de yngste elevene, sterkere tiltak mot ledigheten og mer penger til minstepensjonistene.

– Vil ta 247 år

De andre partiene på Stortinget mener også regjeringen ikke leverer på klima.

Nasjonal talsperson Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) viser til at regjeringen foreslår å kutte 2,1 prosent av utslippene i Norge innen 2030, selv om målet er å kutte 40 prosent.

– I fjor økte Norge utslipp, som et av få land i Europa. Med det tempoet regjeringen nå legger opp til vil det ta 247 år å nå Norges klimaforpliktelser, sier Hansson, som kaller budsjettet et svik mot kommende generasjoner.

SV mener regjeringen åpenbart bryter med løftet til Venstre og KrF om et grønt skatteskifte.

– De som har ventet på tidenes grønneste budsjett, har en svært dårlig dag i dag, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.

Oljekjeft

Fra Arbeiderpartiet (Ap) er hovedkritikken at regjeringen bruker for mye oljepenger. Regjeringen foreslår å øke oljepengebruken til 225, 6 milliarder kroner neste år.

– Det er en nesten uhemmet bruk av oljepenger. De er i ferd med å bygge opp et nivå som blir en betydelig utfordring å håndtere for en ny regjering, sier Støre.

Ap-lederen mener regjeringen heller ikke svarer godt nok på den høye arbeidsløsheten.

– Det skapes også svært få nye jobber i Norge. Dette er uttrykk for en økonomisk politikk som ikke virker, sier Støre.

SV mener regjeringens budsjett vil gi økte forskjeller blant folk, med skattekutt til dem som har mest, og mindre igjen til skole og eldreomsorg. Partiet refser også regjeringen for ikke å komme med tiltak mot den kraftige prisveksten i boligmarkedet.

Senterpartiet mener budsjettet viderefører en politikk med massiv sentralisering og gjør livet vanskeligere i distriktene.

– Den massive sentraliseringen fortsetter med kommunereform, politireform og sykehusreform. Også skattekuttene som regjeringen har gitt, er svært konsentrert rundt de aller rikeste og de mest sentrale områdene, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.