Ferjestrekningene Øksfjord-Tverrfjord og Mikkelsby-Kongshus kan bli nedlagt, advarer Finnmark fylkeskommune. Her foto fra ferja Snelandia. Foto: Knut Åserud, Finnmark fylkeskommune
Ferjestrekningene Øksfjord-Tverrfjord og Mikkelsby-Kongshus kan bli nedlagt, advarer Finnmark fylkeskommune. Her foto fra ferja Snelandia. Foto: Knut Åserud, Finnmark fylkeskommune
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Frykter ferjesmell i statsbudsjettet

Finnmark fylkeskommune frykter kraftig kutt i ferjetilskuddet i statsbudsjettet som legges fram om tre uker.

Fylkeskommunen etterlyser klart svar fra Kommunaldepartementet på om det blir kutt av tilskudd til to ferjer i fylket. Det vil i så fall redusere fylkeskommunens inntekter med 38 millioner kroner eller rundt 10 prosent av de totale utgiftene til ferjer, ifølge en pressemelding fra Finnmark.

Sist uke møtte fylkeskommunen representanter for Kommunaldepartementet (KMD) om saken. Nå etterlyser hovedutvalgsleder for kultur og samferdsel Geir Ove Bakken (Ap) et svar.

– Vi som var på møtet fra Finnmark er helt klare på at statssekretæren sa hun skulle komme med en rask skriftlig tilbakemelding på våre spørsmål om ferjetilskuddet for 2017.

Statssekretær Kristin Holm Jensen (H) i KMD kommenterer saken slik overfor Kommunal Rapports nettavis:

«Vi har hatt et møte med Finnmark fylkeskommune, om kostnadsnøkkelen for båt og ferje. Det er viktig for oss å lytte til fylkenes vurderinger av hvordan inntektssystemet virker. Avklaringer kommer i regjeringens budsjettforslag 6. oktober, hvilket jeg også formidlet til representantene for fylkeskommunen.»

Bakken peker på at kuttet det er snakk om utgjør 10 prosent av utgiftene til kollektivtransport i Finnmark.

– Det er veldig viktig å få en avklaring så snart som mulig. Forslaget i statsbudsjettet betyr i verste fall reduserte inntekter for fylkeskommunen på 38 millioner kroner. En slik reduksjon vil få store konsekvenser for både kollektivtilbudet og andre tjenester i fylket. Vi har inngått langsiktige avtaler som strekkes seg ti år fram i tid. Med så uforutsigbare rammebetingelser er det umulig å tenke langsiktig, mener Ap-politikeren.

Det er forslaget i kommuneproposisjonen om å endre kostnadsnøklene i inntektssystemet for fylkeskommunen som har skapt uroen i Finnmark.