De finanspolitiske talspersonene Terje Breivik (V), Hans Olav Syversen (KrF), Hans Andreas Limi (Frp) og Svein Flåtten (H) presenterte budsjettavtalen i Stortinget mandag kveld.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
De finanspolitiske talspersonene Terje Breivik (V), Hans Olav Syversen (KrF), Hans Andreas Limi (Frp) og Svein Flåtten (H) presenterte budsjettavtalen i Stortinget mandag kveld.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mer til barn og miljø - kemneren kommunal

Det borgerlige budsjettforliket mandag kveld styrker satsingen på barn og miljø i kommunene. Statliggjøring av kemneren er avlyst.

Venstre og KrF setter igjen foten ned for å gjøre skatteoppkrevingen statlig. Regjeringen prøvde seg på kemneromkamp i statsbudsjettet - tre måneder etter at et enstemmig Storting avviste forslaget. Forslaget var sukret med flere lokalkontorer og sikkerhet for de ansatte, men i budsjettavtalen med Venstre og Kristelig Folkeparti blir hele forslaget reversert. Dette utgjør netto 207,5 millioner kroner.

Budsjettet øker ikke kommunesektorens frie inntekter, men styrker likevel kommunene på flere områder.

Sentrumspartiene har fått gjennomslag for å øke de regionale utviklingsmidlene med 54,2 millioner.

Sysselsettingspakken til kommunene ble redusert fra 500 til 200 millioner da budsjettet ble endret for å møte flyktningkrisen. Nå ser det ut til at de 300 millionene tas inn igjen, men omprioriteres til “belønning av utslippskutt i kommunene”.

Miljøprofil

– Det endelige budsjettet for 2016 er blitt langt mer miljøvennlig, og setter for alvor fart i det grønne skiftet Norge, sier Venstres leder Trine Skei Grande om budsjettforliket.

Dette kommer også kommunene til gode.

I et verbalforslag er avtalepartene enige om å be regjeringen sette av 100 millioner kroner til en belønningsordning for klimatiltak i
kommunene. Ordningen skal forvaltes av Miljødirektoratet. Den skal innrettes slik at kommuner som fremmer gode klimatiltak får midler til gjennomføring, etter gitte kriterier. Ifølge avtalen skal ordningen vare minst fem år. Dette likner på en finansieringsordning for lokale klimatiltak som KS’ lenge har etterlyst.

Belønningsordning for kollektivtransport styrkes med 275 millioner.

Bevilgningen til gang- og sykkelveier på fylkesveier øker med 75 millioner. 

Barn

- KrF har styrket satsingen på tidlig innsats med flere lærere i småskolen, som vi startet på i fjor. Dette gir oss mulighet til å hjelpe hver enkelt elev tidlig i skolegangen, snarere enn sent, sier KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen.

320 millioner settes av til økt lærertetthet fra 1.-4. trinn fra 1. august 2016. Innretningen skal avtales nærmere.

Venstre tar æren for at langt flere barn i lavinntektsfamilier vil få tilbud gratis barnehage og gratis SFO. Forsøk med gratis deltidsplass i SFO utvides til skoler i Drammen, Stavanger og Trondheim og flere i Oslo. 20 millioner settes av til dette. 

Ordningen med gratis kjernetid i barnehager utvides til å gjelde 3-åringer. Det koster 52 millioner neste år.

- KrF har fått gjennomslag for en offensiv styrking av helsestasjonene og skolehelsetjenesten. Mange opplever psykiske plager og andre utfordringer i barne- og ungdomsårene. Satsningen er nødvendig for å sikre en tilgjengelig skolehelsetjeneste i hele landet, sier Syversen.

Bemanningen på helsestasjons- og skolehelsetjenesten øker med 100 millioner i tillegg til regjeringens satsing.

Det kommunale barnevernet styrkes med 30 millioner.

På samferdselsdepartementets budsjett styrkes skredsikring på fylkesveier med 75 millioner, tilskudd til kommunale fiskerihavner med 40 millioner og tilskudd til bredbåndsutbygging med 75 millioner.