Hans Olav Syversen (KrF, f.v.), Svein Flåtten (H), Terje Breivik (V) og Hans Andreas Limi (Frp), alle finanspolitiske talsmenn for sine respektive partier, møttes søndag kveld til budsjettforhandlinger på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Hans Olav Syversen (KrF, f.v.), Svein Flåtten (H), Terje Breivik (V) og Hans Andreas Limi (Frp), alle finanspolitiske talsmenn for sine respektive partier, møttes søndag kveld til budsjettforhandlinger på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Budsjettforhandlinger på overtid – igjen

Heller ikke i år klarer regjeringspartiene Høyre og Frp å få til en budsjettavtale med Venstre og KrF innen fristen.

Forhandlerne møttes søndag kveld til et kort møte. Men det gjenstår fortsatt for mye jobb til at det er mulig å komme fram til en avtale innen fristen mandag klokken 16, etter det NTB forstår.

– Det skal nok holde hardt, men vi gjør det vi kan. Vi kan ikke si annet enn at vi nærmer oss en mulig løsning, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

– Det er klart at det kan spøke litt for den fristen. Men vi jobber jevnt og trutt videre. Målsettingen er å finne gode løsninger, sier Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi.

Syversen, som er finanskomiteens leder, ser ingen dramatikk i at samtalene går mot overtid.

– Vi kommer til å jobbe ufortrødent videre til vi har en løsning.

Samtalene fortsetter mandag.

– Mer krevende

På toppen av det opprinnelige statsbudsjettet la regjeringen nylig fram et tillegg om asyltilstrømningen som påførte budsjettet en utgiftsøkning på nesten 10 milliarder kroner. I forhandlingene pågår det en dragkamp om hvordan denne regningen skal betales.

– Vi snakker om alle sider av budsjettet, sier Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten til NTB på spørsmål om hvorvidt asylregningen er på bordet.

Regjeringen vil blant annet bruke flere oljekroner og ta fire milliarder fra bistandsbudsjettet, noe KrF har reagert kraftig på.

– Det er ingen tvil om at bakteppet for årets budsjettforhandlinger er annerledes enn det har vært tidligere, ikke minst med hensyn til det som ligger på flyktningsiden, sier Flåtten.

Mange krav

Samarbeidspartiene ønsker å vri skatte- og avgiftspolitikken i mer miljøvennlig retning og utsette regjeringens forslag om et løft for pensjonistpar.

Dessuten vil Venstre ha mer til verdiskaping og fattigdomsbekjempelse, mens KrF vil ha mer til distriktene og flere lærere i de første årene i småskolen.

Etter det NTB forstår, er foreløpig heller ikke de overordnede rammene i budsjettet på plass. Regjeringspartiene skal også bruke mye tid på å kvalitetssikre ulike forslag i sitt apparat.

Ingen av de fire partiene er særlig villige til å si mye innholdet i forhandlingene.

– Vi har flyttet noen posisjoner underveis, men det er fortsatt avstand. Grunnen til at samtalene fortsetter er at vi tror det er mulig å løse det, sier Limi.

– Ikke flytte opp

Foreløpig vil ingen av partiene spekulere på om samtalene vil bli flyttet opp til de parlamentariske lederne, noe som har skjedd tidligere.

– Jeg ser ikke at det ville bidra til en raskere løsning. Foreløpig holder vi det på dette nivået og mener vi skal få til en løsning, sier Flåtten.

Torsdag 26. november er det berammet finansdebatt i Stortinget. For å rekke den må finanskomiteens innstilling være klar 20. november.

(©NTB)