- Vi vil også sende en søknad om å splitte opp fylket etter inndelingsloven sa påtroppende fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap). FOTO: TERJE MORTENSEN / VG
- Vi vil også sende en søknad om å splitte opp fylket etter inndelingsloven sa påtroppende fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap). FOTO: TERJE MORTENSEN / VG
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Troms og Finnmark vil oppløse seg selv

Fredag ble den politiske plattformen til nye Troms og Finnmark fylke lagt fram. I den nye plattformen står det at fylkesrådet vil oppløse det nye fylket.

Det nye rødgrønne fylkesrådet og den politiske plattformen for fylket ble presentert på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Samarbeidspartiene vil arbeide mot «tvangsreformen» og jobbe aktivt mot tvangssammenslåing av Troms og Finnmark. Vi vil også sende en søknad om å splitte opp fylket etter inndelingsloven, sa påtroppende fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) på pressekonferansen der plattformen ble presentert.

Inndelingsloven er loven som regulerer hvordan norske fylker og kommuner er inndelt.

– Vi er avhengige av et nytt stortingsflertall for å få reversert reformen, sier han.

Høyre er skeptiske

Høyres gruppeleder i det nye fylket, Christine Killie, er skeptisk til fylkesrådets planer.

– Jeg mener at man med fordel kunne latt være å spre usikkerhet om strukturen vi nå skal bygge opp, fordi det har vært usikkerhet om strukturen i lang tid, sa Killie til NRK fredag morgen.

Troms og Finnmark blir med dette det andre av de sammenslåtte fylkene som ønsker å oppløse seg selv. Det første var Viken, som vedtok det samme tidligere i høst.

Følger etter Viken og Innlandet

Det rødgrønne flertallet i Viken, bestående av Ap, Sp, MDG og SV, sier i sin politiske plattform at fylket Viken er en «lite hensiktsmessig» konstruksjon.

Viken fylke består av Østfold, Akershus og Buskerud.

Fylkesrådet i Innlandet har også åpnet for omkamp om sammenslåingen.

(©NTB)