KS krever flere oppgaver til regionene

Regionreform. KS forventer at det kommer flere oppgaver til de nye regionene enn det regjeringen la fram fredag.
– Det er svært viktig at overføring av oppgaver til fylkene ikke ender med regjeringens konkrete forslag. KS forventer at Stortinget sørger for at videre utredninger ender i tydelige oppgaver til fylkene, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS. Arkivfoto

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) la fredag fram stortingsmeldingen om hvilke oppgaver landets elleve nye storfylker skal få.

De nye fylkene får større ansvar for blant annet samferdsel, kompetanse og næringsutvikling. Men om de virkelig store oppgavene innen barnevern og kulturinstitusjoner også skal overføres, skal utredes videre.

KS er klar på at utredningene bør munne ut i flere oppgaver til fylkene.

– Det er svært viktig at overføring av oppgaver til fylkene ikke ender med regjeringens konkrete forslag. KS forventer at Stortinget sørger for at videre utredninger ender i tydelige oppgaver til fylkene, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS.

– Hvis alt som skal utredes på ulike felter ender med en overføring av oppgaver, er det betydelig. Men ender utredningene med ingenting, vil det ikke være så mye igjen, legger hun til.

Vil gi mer

Fredag gikk Mæland langt i å love at resultatet blir at enda flere oppgaver overføres.

– Intensjonene våre er veldig tydelige. Dette er starten på noe som skal videreutvikles. Vi skal overføre ytterligere oppgaver fra staten til fylkeskommunene, sa Mæland.

Oppgavemeldingen bygger på avtalen mellom regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti.

– Fylkeskommunene blir større og skal få bedre muligheter til å utvikle fylkene i tråd med regionale behov og muligheter. Derfor får de nå større ansvar, blant annet for samferdsel, kompetanse og næringsutvikling, sier Mæland.

Fylkeskommunene skal blant annet overta planlegging, bygging, drift og vedlikehold av fylkesveiene.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!