Fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) stemte ifølge NRK mot sammenslåing fordi han mener avtalen med Vest-Agder ikke er god nok. Foto: Jan Aabøe, Aust Agder fylkeskommune
Fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) stemte ifølge NRK mot sammenslåing fordi han mener avtalen med Vest-Agder ikke er god nok. Foto: Jan Aabøe, Aust Agder fylkeskommuneJan Aabøe, AAFK
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Aust-Agder sier ja til samlet Agder

Fylkestinget i Aust-Agder har sagt ja til sammenslåing med Vest-Agder. Onsdag fatter vestegdene samme vedtak.

Vedtaket ble fattet med et flertall på 19 av 35 stemmer, melder NRK. I en pressemelding fra fylkeskommunen framgår det at innstillingen er avhengig av at fylkestinget i Vest-Agder også sier ja til sammenslåingen. De skal ha avstemning onsdag, men der er det liten spenning knyttet til utfallet - Vest-Agder har lenge vært for en sammenslåing.

Flertallet i fylkestinget går dermed også mot innbyggernes ønsker. For tre uker siden ble det lagt fram nok en undersøkelse som viste at flertallet av de som er spurt i fylket ikke ønsker sammenslåing med Vest-Agder. Det er samtidig bare øst i Aust-Agder at det er flertall mot sammenslåing, i vest og i Setesdal er det flertall for å slå sammen fylkene.

Fylkestinget oppfordrer også Stortinget til å åpne for justering av dagens fylkesgrenser i forbindelse med regionreformen, og la grensekommuner selv få velge region de ønsker å tilhøre. I forbindelse med regionreformen er det spekulert i at enkelte kommuner sør i Rogaland kan komme til å søke om å flytte over til Sørlandet, men det foreligger ingen konkrete planer.

Vedtaket i sin helhet ble som følger:

1. Aust-Agder fylkesting søker Stortinget om sammenslåing av Aust-Agder og Vest-Agder fylkeskommuner med virkning fra 1.1.2020. Avtalen forhandlingsutvalgets flertall redegjør for i utredningen «En ny region Agder?» legges til grunn for dette. Vedtaket forutsetter et sammenfallende vedtak i Vest-Agder fylkesting.

2. Fylkestinget i Aust-Agder legger til grunn at regionreformen i hovedsak blir gjennomført i henhold til de føringene som ligger i stortingsmelding 22.

3. Aust-Agder Fylkesting ber Stortinget åpne opp for at eksisterende fylkesgrenser kan justeres ved ny regioninndeling. Grensekommuner bør få mulighet til å velge regiontilhørighet.

4. De statlige etatene med oppgaver og funksjoner som er viktige for regional utvikling, har ulik inndeling. Aust-Agder Fylkesting ønsker at Stortinget tar en overordnet vurdering av størrelsen på regionalt folkevalgt og statlig nivå slik at disse blir sammenfallende.

5. Fylkestinget støtter forhandlingsutvalgets uttalelser om å opprettholde et godt tjenestetilbud i hele regionen. Fylkestinget merker seg også flertallets målsettinger om å styrke indre, østre, og vestre deler av Agder, og ber fylkestingene i Aust-Agder og Vest-Agder utarbeide konkrete tiltak for å bedre levekår, utdanningsnivå og næringsutvikling i de nevnte distriktene. ​

Ifølge fylkeskommunen var det disse som stemte for: Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og representanten Knut Austad fra Senterpartiet. I tillegg til disse representantene fikk forslaget subsidiær tilslutning fra tre representanter fra Fremskrittspartiet etter at deres eget forslag var nedstemt.

Aust-Agder Arbeiderparti gikk til valg på å respektere folkeavstemningen fra 2011 der 67 prosent sa nei, og var blant partiene som stemte mot sammenslåing i dag.