Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Verdikonservativ ordfører mot toppen

Anne Berit Andersen, damen med det verdikonservative hjertet, har gjort lynkarriere i Høyre lokalt. Nå klatrer hun videre. I helgen blir hun trolig nestleder i partiet.

Foreløbig styrer Anne Berit Andersen Søgne kommune i kjent høyrestil, og det kan hun trygt gjøre. For Søgne hører med til den blå kyststripa, hvor Høyres politikk står meget sterkt. 31,5 prosent var valgresultatet i denne kommunen ved sist lokalvalg. Anne Berit Andersen ble enstemmig valgt til ordfører, og foran helgens landsmøte er altså Søgne- ordføreren innstilt som Høyres lokale ansikt i ledertrioen.


Enkeltmennesket
Den 46 årige tobarnsmoren meldte seg først inn i Høyre i 1985. To år etter satt hun i Søgne kommunestyre. I neste periode ble hun ordfører, og er det fremdeles. Hun er også første vararepresentant til Stortinget for Vest Agder Høyre. Hennes standpunkt om konkurranseutsetting, enkeltmenneskets ansvar både for seg selv og andre, detaljstyring gjennom lover og forskrifter er som å lese høyt fra Høyres program.
Hun reagerer spontant mot ethvert politisk utspill som regulerer enkeltmeneskets hverdagsliv. - Det å sette begrensninger for hva vi skal få kjøpe av mat og drikke på søndager er i hvert fall ikke politikernes ansvarsfelt, sier Søgne ordføreren med bestemt mine. Hun sikter mot sentrumskameratenes omstridte forslag sist uke.


Øremerking
Som medlem av Kaldheim-utvalget har Anne Berit Andersen vært med på utformingen av den lokalpolitiske plattformen som skal debatteres på landsmøtet. Fritt kommunalt skattøre, fjerne øremerking på sikt og bindende lokale folkeavstemninger er blant forslagene. Som fylkeslederne i Høyre er det dagens øremerking-system hun ivrer mest etter å få bukt med.
- Jeg synes det blir mer og mer øremerkede tilskudd, og da er det ikke lett for en lokalpolitiker å ha en målsetting med kommunen. Jeg skulle så gjerne hatt en større pott og sortere den utfra lokale behov, sier nestlederkandidaten. Hun ser dilemmaet: Rikspolitikerne øremerker. Lokalpolitikerne vil helst ha frie midler. - Ja, det vil alltid være forskjell på oss lokalpolitikere og rikspolitikere her. Men rikspolitikerne må ikke gå inn og overta det lokale selvstyret.
- Hvordan skal man så klare å komme seg ut av en slik trend?
- Jeg ser vi er inne i en rundgang det er vanskelig å komme ut av. Men nettopp derfor må vi sette oss ned og vurdere hvordan vi kan få lagt dette inn i rammen. Vi må få en balansegang som alle kan akseptere.
Andersen viser til grupper som kan bli glemt på grunn av at øremerking styrer all oppmerksomheten mot enkelte saker, men igjen blir det ofte slik at forsømte felt må prioriteres med nye øremerkede midler.
- Det kan være vi har grupper som vi ikke hører noe fra fordi de ikke har den muligeheten. Bare ta psykiatri-tilbudet. Det er et stort og alvorlig problem som kanskje har falt mellom to stoler, dessverre. Og her må man trolig inn med øremerkede tilskudd igjen.


Må få med flere
Anne Berit Andersen har sitt eget opplegg for å engasjere folk i kommunen. Hun har faste høringer om store lokalpolitiske saker, annonserer i avisa og holder åpne møter.
- Folk er opptatt med så mye og da er det for oss om å gjøre å selge vårt budskap sånn at vi får med folk lokalt. Her må kanskje Høyre også tenke nytt både organisasjonsmessig og politisk. Hva gjør vi lokalt foreksempel? Hvordan skal vi få flere med?

Søgne-ordfører Anne Berit Andersen er rede til å fortsette og klatre mot Høyre-toppen. Hun er innstilt som en av nestlederne.

Skrevet av: Kirsten Kopland