– De færreste kontraktene som løper ut nå, blir fornyet. UDI tar sikte på at de fleste akuttplassene er faset ut innen mai, sier Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i UDIs kommunikasjonsstab. Foto: UDIUDI

UDI stenger nesten alle akuttmottak

Full stopp i asylstrømmen gjør at Utlendingsdirektoratet (UDI) stenger de aller fleste korttidsplassene for asylsøkere i løpet av våren. Bare i februar sies kontrakten på 2.500 akuttplasser opp.

Hoteller og campingplasser over hele landet tømmes nå for asylsøkere nesten like fort som de ble fylt opp i fjor høst.

Allerede da pilene begynte å peke nedover i desember, sa UDI opp de første 1.000 av de over 14.000 akuttinnkvarteringsplassene som da var opprettet. I januar ble 4.900 plasser avviklet, og i februar legges 2.500 plasser ned, melder NRK

– De færreste kontraktene som løper ut nå, blir fornyet. UDI tar sikte på at de fleste akuttplassene er faset ut innen mai, sier Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i UDIs kommunikasjonsstab.

De nyankomne skal nå få plass på færre og større mottak. UDI legger til grunn en prognose på 33.000 ankomster i år.

– Det betyr et behov for 18.000 mottaksplasser, sier Stakset-Gundersen.

I årets tredje uke registrerte UDI i alt 104 nye asylsøknader, mot 115 i uke 1 og 101 i uke 2. I fjor lå snittet på rundt 150 søknader i ukentlig i januar. I Danmark kom det til sammenligning 205 asylsøkere i uke 3, mens Sverige mottok 771 asylsøkere samme uke.

Nedgangen startet for alvor etter at det ble innført grensekontroller i Sverige.

(©NTB)