SV-leder Audun Lysbakken vil ikke være med på noen konkurranse om hvem som er strenges i asylpolitikken. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke

SV-leder Lysbakken avfeier norsk asylkrise

Flyktningene truer verken velferdsstaten, jobbmarkedet eller tryggheten vår, sier SV-leder Audun Lysbakken. Han advarer mot det han mener er en grunnløs krisestemning i norsk politikk.

– Nå må venstresiden holde hodet kaldt. Vi må avvise krisemaksimering og si nei til å delta i en konkurranse om hvem som er mest streng, sier Audun Lysbakken til Klassekampen.

Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) er det ventet over 30.000 asylsøkere til Norge i år, en tredobling siden i fjor. Lysbakken advarer likevel mot å gjøre drastiske innstrammingstiltak som å stenge grensen til Russland eller frata personer retten til å søke asyl.

– Det er ikke Norge som er i krise. Krise blir det først hvis det ikke utøves godt lederskap. Syria er i krise, og nærområdene er i krise – ikke den norske velferdsstaten eller arbeidsmarkedet. Det er en veldig krevende situasjon, men vi skal løse den med god politikk, sier SV-lederen.

Lysbakken advarer også Ap og Sp mot å konkurrere med Frp om hvem som er strengest.

– Jeg håper Ap og Sp blir med på å finne gode integreringstiltak og ikke deltar i en konkurranse med Frp om hvem som kommer med flest symbolske innstrammingstiltak.

(©NTB)