Territorielle spørsmål topper oversikten over hva man har stemt over i lokale folkeavstemninger i perioden fra 1970 til 2018. Dette bildet er hentet fra Bingfoss ungdomsskole i Sørum kommune hvor man i 2017 stemte over kommunesammenslåing. Foto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke

Nær tusen lokale folkeavstemninger på 50 år

960 lokale folkeavstemninger er avholdt siden 1970. I fjor var det fem. Den trolig mest omtalte ble avholdt i Finnmark om sammenslåing med Troms.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at tre av avstemningene dreide seg om endring av kommune- eller fylkesgrenser. Sammenslåingen mellom Troms og Finnmark er fortsatt et politisk tema selv om Stortinget har opprettholdt vedtaket om sammenslåing.

Da folkeavstemningen ble gjennomført i Finnmark i mai i fjor stemte 87 prosent nei til sammenslåing, valgdeltakelsen var på 58 prosent.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.