Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Lokalpolitikk er som finsk fjernsynsteater

Leder for lokaldemokratikommisjonen, Stavanger-ordfører Leiv Johan Sevland (H), vil ha fram at lokalpolitikk er gøy, men mener samtidig det må utvikles former for deltakelse langt fra dagens «finske fjernsynsteater».

Sevland skal i denne uken i sitt første møte med sekretariatet i kommisjonen, og er således tidlig i arbeidet som skal munne ut i én offentlig utredning i 2005 og én i 2006.

Likevel gjør han det klart at hans utgangspunkt for å bedre vilkårene for lokaldemokratiet er følgende: Det må komme bedre fram hvor gøy det er!

- Vi må se på alt det spennende som skjer i kommunene. Klart det er økonomiske utfordringer, men kommunene har også stort handlingsrom på områder som by-, kultur- og næringsutvikling, sier han til Kommunal Rapport.

- Klarer vi å få fram mulighetene, tror jeg også deltakelsen vil styrkes. Hvis alt bare er galt, hvordan skal da folk bli interessert, spør han.

Sevland mener også det er viktig å utvikle nye former for deltakelse i lokaldemokratiet for dagens raske samfunn.

- Lokalpolitikken i dag kan sammenlignes med finsk fjernsynsteater den gangen det bare var NRK. Men nå tar folk et bilde med mobilen sin, sender det til ordføreren og ber ham se på saken. Vi må tilpasse oss dette, mener ordføreren i Stavanger.

- Det er ikke noe problem å være lokalpolitiker. Jeg gleder meg til å gå på jobben hver dag, og vil gjerne rette oppmerksomheten mot mulighetene. Det er vanvittig mye vi kan gjøre, sier han.

Lokaldemokratikommisjonen

Ordfører i Stavanger Leiv Johan Sevland (H), leder

Kommunalråd Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Bergen

Ordfører Trude Brosvik (KrF), Gulen

Ordfører Kristin Marie Sørheim (Sp), Tingvoll

Organisasjonssjef Runolv Stegane (V), Sigdal

Kommunalråd Liv Røssland (Frp), Bergen

Rektor Ivar Ramberg (SV), Sandefjord

Kontorsjef Dag Berg (Kystpartiet), Hadsel

Styreleder Halvdan Skard, Bærum

Komitéleder Anne Tingelstad Wøien, Gran

Rådgiver Bjørg Wallevik, Kristiansand

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe, Stavanger

Førsteamanuensis Morten Øgård, Oslo

Forsker Trine Monica Myrvold, Oslo

Skrevet av: Stian Skaar

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.