Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Frp linker Utøya-terror til Ap-politikk

Hamar-politiker Johnny Wæler var først ut. I løpet av helgen kom det ytterligere to lokale Frp-utspill om at Aps politikk har medvirket til Utøya-tragedien.

Før helga skapte Hamar-politiker Johnny Wæler (Frp) harme. Han trykket «like» på sin Facebook-vegg, som en reaksjon på en kommentar om at Arbeiderpartiet «ble angrepet av terror på grunn av det de har ødelagt for oss nordmenn».

– De er medskyldige, eller deres politikk er det, uttalte han.
 
I løpet av helga har det kommet to lignende Frp-utspill.

– De første ofrene

Frp-kolleger ber i dag Trønd Røed vurdere sin fremtid som fylkesleder i Buskerud Frp, etter at han i et debattinnlegg uttalte at «bombeattentatet i Oslo og de grusomme handlingene på Utøya ga Norge de første ofrene for den innvandringspolitikk som drives i dag».

I et oppfølgingsintervju med Drammens Tidende avviser Røed at han mener Ap har seg selv å takke, og ga uttrykk for at han sto fast ved sine uttalelser.

– Etter å ha fått referert i mediene det Anders Behring Breivik sier, det han skriver i manifestet og hans reaksjonsmønster, må det være riktig konklusjon at dette er de første ofre av norsk innvandringspolitikk, sa han til avisa.

Samme dag ombestemte han seg, og beklager seg i en pressemelding.

– Jeg ser at min kommentar kan tolkes slik at jeg legger skyld på regjeringen. Det gjør jeg ikke, og jeg vil derfor beklage sitatet. Det er kun en som har ansvar og skyld for ugjerningene, og det er gjerningsmannen, skriver Røed.

Sjekker ikke hjemmesiden

I Larvik startet valgkampen med at Larvik Frp måtte ut og beklage uttalelser fra sine hjemmesider. Her har ifølge Østlands-Posten følgende uttalelse ligget ute i en uke:

«Er ikke tragedien også et resultat av feilslått politikk?»

– Fysj! Jeg har ikke hørt på maken. Er det mulig. Jeg skal pinnadø ta de som surrer med de greiene der, uttalte gruppeleder Per Manvik, og innrømmer at han ikke har lest partiets hjemmeside på en stund. Også ordførerkandidat for Frp i Larvik, Knut Anvik reagerer:

– Det skal ikke ligge der. Det er ingen som har skylda for at en gærning gjorde det han gjorde. Det er helt meningsløst å skrive det.

– Leser ikke du heller deres egen hjemmeside, spør Østlands-Posten.

– Nei, jeg har ikke vært inne og sjekket i det siste.

Ikke gjengs Frp-politikk

Fra sentralt hold har imidlertid Fremskrittspartiet ved flere anledninger tatt avstand fra uttalelser om at Ap har skylden.

- Det er uakseptabelt å gi regjeringens innvandringspolitikk skylden for terroren. Verken de som står bak dagens politikk eller de som vil ha strengere innvandringspolitikk har ansvar for terroren. Det er terroristen som har ansvaret, skrev partileder Siv Jensen på sin Facebook-profil.

Under valgkampåpningen i Sandnes gjentok Jensen at hun tar avstand.

– Jeg forventer at det kommer en umiddelbar unnskyldning, og har registrert at det har kommet. Det er jeg veldig glad for, sa Jensen til TV 2.