Nestleder Bjørn Arild Gram representerte KS på høringen om kommuneloven på Stortinget tirsdag. Foto: Terje Lien
Nestleder Bjørn Arild Gram representerte KS på høringen om kommuneloven på Stortinget tirsdag. Foto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke aktuelt å suspendere KS-nestleder

KS-leder Gunn Marit Helgesen har ikke noe ønske om at KS-nestleder Bjørn Arild Gram skal ta pause fra sitt verv til trakasseringssaken i Senterpartiet er avklart. 

KS-nestleder og Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram (Sp) deltok på hytteturen i 2016 sammen med flere andre Senterparti-topper fra Trøndelag. Herfra ble det sendt en trakasserende tekstmelding til tidligere partileder Liv Signe Navarsete.

Alle de ti mennene som var til stede nekter for at de har sendt meldingen og sier de ikke vet hvem som har gjort det.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har satt en frist i dag for gjerningsmannen til å melde seg for partiets generalsekretær. Hvis ikke, vil Sp melde saken til politiet.

Sp-nestleder Ola Borten Moe valgte mandag å fratre fra sitt verv som nestleder så lenge saken er uavklart.

Ikke kollektiv avstraffelse

Nestleder Gram representerte tirsdag KS i den viktige stortingshøringen om ny kommunelov, mens leder Gunn Marit Helgesen deltok på fylkesting i Telemark.

Kommunal Rapport snakket med han etter høringen.

– Ola Borten Moe har valgt å fratre midlertidig som nestleder i Senterpartiet. Har du vurdert å fratre dine verv, som KS-nestleder og ordfører, inntil saken er avklart?

– Jeg viser til partiets håndtering av saken og har ikke noen kommentarer utover det.

– Men dette handler om din vurdering. Har du vurdert å midlertidig fratre verv, slik Moe har gjort?

– Mitt svar er at jeg viser til partiets håndtering av saken, sa Gram.

KS-leder Helgesen sier at det ikke er aktuelt for KS å suspendere Gram.

– Denne saken må Senterpartiet rydde opp i. KS har ikke noe ønske om å straffe noen. Jeg har snakket med nestlederen, og han har ingen idé om hvem som har gjort dette.

– Alle som var til stede på hytteturen sier de ikke har gjort det. Men så lenge ingen står fram og tar ansvar, henger mistanken over dem alle?

– Vi kan ikke drive med kollektiv avstraffing. Først må vi få alle fakta på bordet, sier hun.

Kollektivt ansvar

Tidligere Sp-leder Åslaug Haga sa sist uke at alle som deltok på hytteturen og har verv i Sp bør fratre inntil saken er avklart. Åtte av de ti har verv i partiet, ifølge NTB.

I dag mener tidligere sentralstyremedlem i Sp Nils Aarsæther alle på hytteturen bør ta et kollektivt ansvar i et intervju med Nationen.

– Når mye tyder på at innholdet i meldingen uttrykker en felles stemning på mannegjengens sammenkomst, bør de ta et kollektivt ansvar. Står de alle fram, kan de anmodes om å tre tilbake eller søke permisjon fra sine verv, og overlate til valgkomiteer, nominasjoner og velgerne å avgjøre om de skal være med videre, sier Aarsæther.

Den tidligere professoren er kjent som støttespiller for Navarsete i den tidligere maktkampen med Moe. Han mener mange er av den oppfatningen at Navarsete ble «diskutert» denne kvelden, og at meldingen var en kulminasjon på dette.

Moe, og andre på hytteturen, har avvist at det var en kollektiv handling å sende tekstmeldingen, etter en diskusjon om Navarsete.