Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Frykter svekket næringsutvikling

KS i Nordland er svært skuffet over at samferdselen i fylket nedprioriteres i både vegplan og jernbaneplan, og frykter en svekket næringsutvikling.

- Vi er et langt fylke med dårlig kommunikasjon og store vanskeligheter når det skal bygges vei. Mye er ugjort, og et styrket næringsliv krever et langt bedre veinett. Det man legger opp til i Norsk vegplan og Norsk jernbaneplan er svært dramatisk for fylket, sier fylkesstyreleder i KS-Nordland, Nils Valla, til Kommunal Rapport.


Spørsmålet ble diskutert på en distriktspolitisk konferanse i Mo i Rana nylig, og samtlige partier i KS-Nordland stiller seg bak kritikken av planene. Valla håper at politikerne på Stortinget tar til fornuft når vegplanen skal behandles neste uke.


- Får mindre enn før
- Jeg er svært overrasket over den lave satsingen når alle samtidig vet hvor viktig god kommunikasjon er for et vellykket næringsliv, sier Valla. Han peker på at fylket har ti prosent av det totale riksvegnettet, og at en tildeling på fem - seks prosent av investeringsrammen derfor er helt uakseptabel.
- Forslaget betyr at vi får mindre nå enn tidligere. Konsekvensen blir at viktige riksvegprosjekter skyves ut i tid, og at folk og næringsliv må leve med dårlig vegstandard og flaskehalser på veinettet i lang tid framover.
KS-Nordland er også svært misfornøyd med opplegget i Norsk jernbaneplan. Nordlandsbanen er kun tilgodesett med døyt en halv prosent av investeringene til jernbane, til tross for at denne utgjør 17 prosent av den totale jernbanelengden. I følge Valla innebærer det at Nordlandsbanen ikke vil bli oppgradert i kommende planperiode, og at det betyr ytterligere negative konsekvenser for nordnorsk samfunns- og næringsliv.

Skrevet av: Mikkel Friis