Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Takk, i like måte

Vår utmerkede kommunalminister Kjell Opseth drar nå land og strand rundt som julenisse. Siden kommunene jo forlengst har sluttet å tro på statlige julenisser, møtes initiativet med den samme overbærende skepsis som utkledte foreldre møtes med når de skal overbevise sine barn om at de kommer fra Nordpolen i desember.


Opseths julepakke består av støtte til utredning om fordeler ved kommunesammenslutning. Ja, i motsetning til andre gaver fra staten er faktisk denne helt gratis. En rekke kommuner over det ganske land er utpekt som glade mottakere av de gode gaver. Reaksjonene er som ventet forskjellig. Ambisiøse sentra med mye folk, lite areal og skrantende kasser tar imot med kledelig ydmykhet og velvilje (det gjelder å ikke vise seg for begeistret, selv om man jubler på bakrommet). Andre ordførere møter initiativet på samme måte som folk flest om de blir tilbudt 1.000 kroner på gata. Med erfaring fra egen kommune trøster de seg sikkert med at en skarve utredning sjelden fører til andre resultater enn mer papir.


Vi ønsker utrederne lykke til og venter spent (?) på resultatet.


Derimot synes jeg ikke at KS bør legge seg i venteposisjon, men vise folkeskikk. Den statlige giverglede og spredning av gratisytelser bør snarest gjengjeldes. Jeg forventer meg derfor at styret i KS straks tilbyr Kommunaldepartementet støtte til utredning med sikte på å kartlegge fordeler ved statlige rasjonaliseringer og sammenslutninger. En rekke prosjekter burde være overmodne.


1. Støtte til utredning om fordeler ved sammenslutning av departementer. Det kan da vel ikke være noen mening i at vi i vårt lille land skal ha hele 18 statsråder som flyr land og strand rundt og tråkker i bena både på hverandre og på alle forvaltninger de kommer over. Her burder det ligge vel til rette for å spare byråkrati og for stordriftsfordeler.


2. Støtte til utredning om full sammenslutning av statlige kontorer på fylkesplanet. Helsetilsyn, utdanningskontor, landbrukskontor, arbeidskontor, trygdekontor, arbeidstilsyn osv. burde kunne sammenføyes under én hatt, og med betydelige rasjonaliseringsgevinster.


De senere år har det riktignok vært gjort forsøk med såkalt inter-statlig samarbeid og kontorfellesskap. Imidlertid er det grunn til å minne om at kommunalministeren jo anser interkommunalt samarbeid som et bevis på behovet for sammenslutning, og ikke for det motsatte. Vi må derfor kunne slå fast at inter-statlig samarbeid (om det finnes) neppe er noe fullverdig svar på framtidens utfordringer.


3. Støtte til utredning av forsøksvis sammenslutning av statskasse og kommunekasse. Jeg mener, når den ene er overfylt og den andre er tom, burde det være åpenbart at man kan høste stordriftsfordeler.


Det heter seg at skal du få til et vellykket byggeprosjekt, må du engasjere en drømmer, et forretningstalent og en drittsekk. Kommunaministeren er verken det første eller det siste. Derimot ønsker han å betrakt kommunene som ren forretning. I så måte føyer han seg inn i rekken av litt gammelmodige næringslivsledere. Når det skulle rasjonaliseres, konsentrerte man seg om de som arbeidet på gølvet.


Det er mangt i vårt land som kunne trenge bedre samordning og rasjonalisering. Men hvorfor ikke begynne på toppen for en gangs skyld; i staten selv og på fylkesnivået?


Skrevet av: Kommunal Rapport