Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Strid om fylkeskommunen

SV-toppene Inge Myrvoll og Øystein Djupedal er dypt uenige om fylkeskommunens framtid. Myrvoll vil gi den flere oppgaver og mer makt, Djupedal vil legge den ned.

Overraskende mange SVere talte for å legge ned fylkeskommunen under landsmøtet. Én av de tre landsstyremedlemmene som gikk inn for nedleggelse,var leder av Vestfold SV, Heming Olaussen.


- Det er lav oppslutning om fylkestingsvalgene. Folk vet ikke hvem som sitter i fylkestingene eller hva de gjør. Vestfold fylke går nå til rettssak mot tre kommuner fordi de strides om hvem som har ansvaret for tre autister. Det er en ødsling med tid og penger som ikke ligner grisen. Vi risikerer liknende rettssaker om psykiatri, rusomsorg, barnevern og sykehus. Ansvarsdelingen er uklar, rotete og uforståelig for folk flest, mener Olaussen.


Nestleder for nedleggelse
Nyvalgt nestleder Øystein Djupedal vil fjerne hele fylkeskommunen.
- Fylkeskommunen må endres. Vi har egentlig bare to alternativer: legge den ned, eller gi den mer ansvar, slik Inge Myrvoll foreslår, sier Djupedal til Kommunal Rapport.
Og det var nettopp dét SV vedtok: Partiet vil gi det andre forvaltningsnivået ansvar for nærings- og distriktsutviklingsmidler, miljø og samferdsel samt arbeidsmarkedsetaten.
- Jeg er fornøyd. Det kan ikke være SVs oppgave å legge flere beslutninger lenger vekk fra folket, mener Inge Myrvoll.
Andre SV-delegater er åpenbart redde for konsekvensen av et vedtak om nedlegging.
- Legger vi ned fylkeskommunen, er det et stort sprang mellom stat og kommune, sa Liv Røe.
- Gjennomsnittskommunen har 3.000 innbyggere. Legger vi ned fylkeskommunen, åpner vi for kommunesammenslåinger, mener bystyremedlem i Oslo, Kari Pahle.


«Nærhetsprinsippet»
Det er ikke god tone å snakke om «nærhetsprinsippet» i SV - det vekker ubehagelige minner om Maastrichttraktaten. Nærhet til beslutningene er likevel et mål for SV så vel som Sp.
- Fylkespolitikerne har ikke nærhet til folket. Folk vet ikke hvem de er engang. Derfor er det meningsløst å bruke dette som begrunnelse for å opprettholde fylkeskommunen, mener Olaussen, som selv aldri har sittet i fylkestinget.
- Mener du at fylkespolitikerne sier nei til nedleggelse for å beskytte seg selv?
- De aller fleste fylkespolitikere er trofaste slitere som gjør en god jobb. Men det er også noen som inntar et standpunkt for å beskytte seg selv og sin stilling, uten å tenke på hva som tjener brukerne, sier Olaussen.

Skrevet av: Irene Halvorsen