Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Skeptiske til Opseths utredninger

Kjell Opseths «norgesturne» for å friste kommunene til gratis å utrede sammenslåinger blir møtt med skepsis.

- Dette var et rent høflighetsmøte fra statsrådens side, sa varaordfører Leif Måsvær (KrF) i Stavanger etter møtet med Opseth.


- Ingen kan imidlertid si nei til tilbudet, da sier man jo også nei til gratis kunnskap, sa Måsvær med et underfundig smil.


Kommunalministeren møtte de politiske og administrative toppene i Stavanger-regionen for å presentere departementets gratisutredning. Representanter fra Fylkesmannen, fylkeskommunen og Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg og Rennesøy kommuner ventet spent på Opseths utredningstanker.


Stavanger-ordfører Leif J. Sevland (H) brukte ventetiden til å spøke og le:


- Med tvang skal landet bygges, sa han til Randaberg-rådmann Herlof Nilssen.


Ønsker ikke tvang
Kjell Opseth poengterte gjentatte ganger under møtet at ingen kommuner skal slås sammen mot sin vilje. De som ikke vil være med på utredningen skal heller ikke «straffes» på noen måte.
- Det er frivillig å være med, fra A til Å. Men sier én, flere eller alle kommunene nei, vil tilbudet gå til en annen region. Å slå sammen kommuner mot deres vilje er helt uaktuelt, for vi vet at det da går lang tid før effekten kan tas ut. Utgangspunktet er å få svar på om kommunestrukturen er effektiv og rasjonell. Mitt svar er nei, sa Opseth.
Under gjennomgangen av hva som eventuelt bør utredes i kommunene, viste statsråden et kart over regionen.
- Som dere ser, bør det ligge vel til rette for sammenslåinger, sa Opseth.
Sandnes-ordfører Jostein W. Rovik (H) svarte med å le åpenlyst, andre hvisket og tisket seg i mellom.
Etter møtet sa Rovik:- Nei, jeg føler ikke at Opseth prøver å lure oss, men naturligvis har han en hensikt med dette. Jeg synes imidlertid det er underlig at han allerede før utredningsarbeidet har startet gir uttrykk for at det ligger godt til rette for sammenslåinger.
- Vi har hatt mange utredninger om sammenslåinger, argumentene for og imot er godt kjent. Vi kan liste opp pluss- og minussider i det uendelige, men hvem skal trekke konklusjonene?
- I Sandnes er holdningen helt klar: Det er ikke behov for kommunesammenslåinger. I denne saken er det bare én ting jeg er sikker på; sammenslåing blir det ikke noe av, sier Rovik, som ikke legger skjul på at han er skeptisk til å være med på selve utredningen.


Tre for, to imot
Randaberg-ordfører Olav Sande er også svært skeptisk til utredningen. Ordførerne i Stavanger, Sola og Rennesøy vil imidlertid anbefale sine formannskap å takke ja til tilbudet.
Kommunalministeren var tydeligvis forberedt på betydelig skepsis til utredningstilbudet. Derfor fortalte han om sine motiver for et langt liv i politikken:
- Min ledestjerne er, og har hele tiden vært, å gjøre det bedre for folk å bo i dette landet, å gjøre det bedre for innbyggerne i kommunene. Hovedpoenget med utredningen er nettopp å få svar på om man kan frigjøre ressurser til å bedre tjenestetilbudet i regionen. Det vil forundre meg om det ikke finnes et innsparingspotensial.


For små kommuner?
Opseth hadde for øvrig et klart syn på interkommunalt samarbeid:
- Interkommunalt samarbeid er etter mitt skjønn dokumentasjon på at kommunene er for små.
Fylkesordfører Odd Arild Kvaløy (Sp) var blant de som reagerte på utsagnet:
- Vi fikk ingen ny informasjon på møte, bortsett fra at statsråden overrasket med å fortelle om sitt syn på interkommunalt samarbeid. Jeg kan ikke forstå at han mener det, sa Kvaløy.
Nå skal kommunalministeren reise videre på sjarmoffensiven, mens de besøkte kommunene skal svare ja eller nei til å være med på utredningen innen 1. juni.

Skrevet av: Frank Sivertsen STAVANGER