Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rådmann provoserer med konkurranseutsetting

Birger Schjølberg, rådmann i Fauske og leder av Norsk Kommuneforbunds Rådmannsforening, vil utrede konkurranseutsetting av kommunale tjenester.

Schjølberg har bedt kommunestyret om å utrede mulighetene som ligger i at deler av virksomheten konkurranseutsettes.


- Dette er provoserende og demonstrerer vel egentlig ledelsens avmakt og desperasjon. Det vitner om en rådmann helt uten teft for lederskap, sier Steinar Hansen, leder av Fauske Kommunale forening til Nordlands Framtid.


Schjølbergs forslag ble nedstemt i formannskapet med seks mot fem stemmer. Han har følgende kommentar til Hansen:


- Det er bare Kommuneforbundet lokalt som reagerer på et slikt forslag. Saken skal til behandling i kommunestyret og er ikke avgjort.


Lederen for omstillingsenheten i Kommuneforbundet, Anne-Grethe Krogh, er overrasket over utspillet fra rådmannen.


- Konkurranseutsetting betyr ikke nødvendigvis privatisering. Jeg velger å tro at han ikke vil privatisere kommunale tjenester. For øvrig er ikke dette Rådmannsforeningens utspill, men Schjølbergs, sier hun.


Full privatisering?
I saksdokumentene til formannskapet lister rådmannen opp en rekke områder som trolig kan konkurranseutsettes:
Renhold, fakturering, lønningsarbeid, kantine, vedlikehold, oppmåling, kjøkken, hjemmehjelp, barnehager, biblioteket, ungdomsarbeid, idrettshallen og musikkskolen.
Samtidig skriver han: «Full privatisering er en såpass radikal omstilling at man på veien dit ubetinget bør gå gjennom mellommodellen konkurranseutsettelse».


- Tøvete forslag
Fauske-ordfører Anne F. Stenhammer (SV) fikk formannskapets flertall med på å ta prinsipiell avstand fra konkurranseutsetting som i neste omgang medfører privatisering.
- Stalinismen var ikke død i Fauske. Jeg trodde SV var på gli etter at kommunismen i Albania var oppgitt, sa Inge Karlsen (V).
Rolf Willy Berg (Ap) håpet administrasjonen ikke ville fremme et slikt tøvete forslag igjen de nærmeste 100 årene.
Kommunestyret behandler saken torsdag 15. mai.

Skrevet av: Frank Sivertsen