Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Privatiseringsstrid i LO

Kommuneforbundet (NKF) og Fellesorganisasjonen (FO) stod knallhardt på formuleringer mot all form for privatisering på LO-kongressen. De ønsket også organisasjonsendringer innad i LO, slik at LO-Kommune kan beholde medlemmene ved konkurranseutsetting.

NKFs forslag har vakt sterke reaksjoner blant LO-forbund i privat sektor, som mener at NKF vil gå inn på deres enemerker. Kommuneforbundets søsterorganisasjon i Sverige, Kommunalarbetareförbundet, mister ikke medlemmer ved overgang til privat drift. I Norge blir de organiserte offer for interne stridigheter innad i hovedorganisasjonene om hvem som skal organisere dem.


Nestleder i Fellesorganisasjonen, Hanne Luthen, ønsket å unngå slike interne stridigheter i LO.


- Kampen for en sterk offentlig sektor er for viktig til å reduseres til en strid om medlemmer, mente hun.


Velferd, privatisering og oljefond
Flertallet i LOs sekretariat, og dermed trolig flertallet på kongressen, ønsket kun å ta inn formuleringer mot privatisering av helse, omsorg og utdanning. NKFs leder Jan Davidsen ønsket også offentlig styring med de tekniske tjenestene. Luthen etterlyste en mer offensiv holdning fra LO-kongressen mot regjeringens politikk.
- Kommunene føler seg tvunget til effektivisering ved hjelp av privatisering. Det holder ikke å bli moralsk indignert over borgerlig styrte kommuner. Vi må også stille kritiske krav til regjeringen, mente Luthen.
Hun viste til at det i regjeringens langtidsprogram står at satsingen på eldre nødvendigvis må gå ut over andre kommunale tjenester. FO lanserte derfor forslag om å ta fra oljefondet for å styrke utbyggingen av velferdsstaten.
Hvordan det gikk med de ulike forslagene på LO-kongressen, var uklart da Kommunal Rapport gikk i trykken.

NKFs Jan Davidsen vil at LO-Kommune skal ha avtalerett for de bedrifter som utfører tjenester for kommunene.FOs Hanne Luthen ville ta av oljefondet til en sterkere utbygging av velferdsstaten.

Skrevet av: Siri Baastad