Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

På lederplass i andre aviser

Haugesunds Avis
Lønning II-utvalgets tilråding om å prioritere psykiatri, rehabilitering og kroniske lidelser vil aldri bli fulgt opp så lenge landet er oppdelt i småkongedømmer under navnet fylkeskommune. Staten må ta et nasjonalt ansvar for folks helse.
Stavanger Aftenblad
Å la pasienter få en garanti om rett til behandling utenfor fylket etter tre måneder, er ikke verd papiret en slik garanti er skrevt på. Det viser dommen fra Nordland, der en hjertepasient tapte søksmålet mot staten.


Sunnmørsposten
Det er et faktum at hvis en ikke bygger inn i systemet en motor som kan drive fram prioriteringer, så vil lite skje. Også i dagens system ville fokusen på å fjerne helsekøene ha vært langt lavere på den politiske dagsorden hvis vi ikke hadde hatt ventelistegarantien, uansett hvor utilstrekkelig den enn må sies å være.


Adresseavisen
Vi tror utvalgts flertall er inne på et blindspor når det anbefaler å fjerne ventelistegarantien. (…) Riktignok har det vært betydelige svakheter ved ventelisteordningen. Men den har fått frem opplysninger som vi ikke fikk før den trådte i kraft. Og den har vært oppfattet som en forsikring for behandling innen rimelig tid. Når såvel nytteverdi som tiltakets kostnadseffektivitet skal trekkes inn ved vurdering av køordningen, tror vi utvalget er på kollisjonskurs med de forventninger befolkningen har til et offentlig helsevesen.


Dagbladet
La det være klart: Heretter er absolutt alle enige om at psykiatrien skal prioriteres. Det eneste som mangler er penger til å gjennomføre denne omforente satsingen. Denne ikke ubetydelige «detalj» regner vi med at Stortinget vil få på plass før sommeren. Hvis ikke, ønsker vi på vegne av psykiatriens pasienter Lønning III-utvalget hjertelig velkommen om nye ti år.


Gudbrandsdølen/Lillehammer Tilskuer
Mangelen på prioritering er trolig det moderne helsevesens verste svøpe. For mange politikere bidrar til å fremstille helsevesenet som altomfattende. Samtidig sprenger den teknologiske utvikling stadig nye grenser. Derfor skapes det enorme forventninger. (…) Det er følgelig helt sentralt å få fram enda mer presise kjøreregler for ressursbruken i helsevesenet. I Stortinget skal sosialkomiteen avgi innstilling om psykiatrimeldingen i begynnelsen av juni. Skal vi alt da få bekreftet at handling skal følge mange ord om å bli prioritert?


SND-meldingen


Nordlys
Vi håper at SND med sin nye organisering lokalt i større grad sier nei til fjerneierskap av bedrifter i distriktene. Det må heller bidra til lokalt eierskap, slik at skatten fra bedriftene blir der arbeidet utføres. Det er viktig for mange utkantkommuner med store hjørnesteinsbedrifter med hovedkontor i de største byene. Lokalt eierskap har flere positive enn negative sider.

Skrevet av: Kommunal Rapport