Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Må passere to kommuner for å komme til rådhuset

Innbyggerne på Austre Åmøy i Stavanger må kjøre gjennom Rennesøy og Randaberg kommuner for å komme til sentrum i sin egen kommune.

- Geografisk tilhører vi nok Rennesøy kommune, men følelsesmessig og psykologisk er vi stavangerfolk, sier Kirsten Øvregård, leder i Austre Åmøy Velforening.


Én kirke, én skole og én barnehage. Det er hva som finnes på Austre Åmøy. De 251 innbyggerne må til nabokommunen for å gå i butikken, på postkontoret eller i banken.


Stedet er et utmerket eksempel på at ikke alle kommunegrenser følger logiske linjer. Kommuneinndelingskomiteen av 1946 anbefalte å innlemme den østlige delen av Åmøy i Rennesøy, men dette var faktisk det eneste stedet i landet Schei-komiteen måtte gi tapt.


- For meg virker det unaturlig at øya er delt i to, men så lenge det fungerer for de som bor her, er det greit nok, sier rektor på Åmli skole, Martin Trengereid.


Han bor, som alle lærerne, i nabokommunen.


- Det er best for skolen å være en del av Stavanger. Da får vi tilgang på mer ressurser og større kompetanse, sier rektoren.


Vil ha det som nå
Kirsten Øvregård er «innflytter» fra fastlandet i Stavanger kommune og er nøye med å uttale seg «riktig» om problemstillingen.
- Som privatperson mener jeg at Austre Åmøy enten bør være en del av Rennesøy kommune, eller at også Vestre Åmøy innlemmes i Stavanger. Et stort flertall i velforeningen vil imidlertid ha det som det er, sier Øvregård, som er lærer på Rennesøy skole.
Stavanger Aftenblad har laget en reportasje fra stedet ute i havgapet der det konkluderes med at «ingen» vet at Austre Åmøy er en del av jærhovedstaden.
- Austre Åmøy er ikke noe «fattigsted». Arbeidsledigheten er lik null. Det samme gjelder volds- og rusproblematikken. Her har vi heller ingen kriminalitet, og alle er garantert barnehageplass. Jeg tror Stavanger tar seg råd til å beholde oss, for etter hvert å sluke hele Rennesøy, sier Kirsten Øvregård.

- Jeg føler mer sosial tilhørighet til Rennesøy enn Stavanger, sier Brit Meleng, som bor på Austre Åmøy.

- Et stort flertall i velforeningen vil ha kommunegrensene som de er, sier Kirsten Øvregård, leder i Austre Åmøy velforening.

Skrevet av: Frank Sivertsen