Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Lokalpolitikere skeptiske til e-verksammenslåing

Forslaget om å slå sammen åtte energiverk i Rogaland for å demme opp mot oppkjøpstrusler blir møtt med skepsis blant lokalpolitikerne. Flere av dem frykter tap av lokal styring.

Samtlige 16 kommuner i Sør-Rogaland må gi sin tilslutning for at de åtte e-verkene, pluss Lyse Kraft, skal kunne oppløses og slås sammen til ett. Det er ordførerutvalget med representanter fra kommunene som har utarbeidet et foreløpig forslag om sammenslåing. Men det er ikke tatt stilling til selskapsformen ennå, opplyser Jostein W. Rovik (H), ordfører i Sandnes og medlem av utvalget.


- Det kan bli aktuelt å dele produksjon, distribusjon og omsetning i tre forskjellige selskaper, eller vi kan velge konsernmodellen, sier Rovik.


Tvil og motstand
Flere kommunepolitikere frykter tap av lokal kontroll og at storselskapet ikke vil kunne levere billigere strøm enn de åtte e-verkene gjør i dag.
Ordfører Eldar Odland (Sp) i Hå kommune er en av tvilerne.
- Vårt kommunale e-verk er blant landets billigste leverandører av strøm. Jeg tviler på om abonnentene i vår kommune vil tjene på en sammenslåing, sier han.
Motstanden er størst i Dalane-regionen - Eigersund, Bjerkreim, Lund og Sokndal.
- Motforestillingene går først og fremst ut på hva som kan skje hvis vi kommer i en rasjoneringssituasjon når kommunene ikke lenger har hånd om den kraften vi tidligere har eid, forklarer ordfører Randulf Skretting (KrF) i Sokndal.
Ordfører Marit Myklebust (Ap) i Eigersund mener at det viktigste er å beholde det nye kraftselskapet i kommunalt eie, og at størrelsen på selskapet er underordnet.
- Kraft er en grunnleggende ressurs som ikke må privatiseres, sier hun.


Skal hindre oppkjøp
Sammenslåingen vil kunne gi en rasjonaliseringsgevinst på 50 til 80 millioner kroner og doble omsetningen til cirka 3 milliarder. Det nye kraftselskapet vil bli en sterk regional markedsaktør som lettere kan demme opp mot de oppkjøpstrusler som flere små e-verk utsettes for, mener ordførerutvalget.
- Truslene kommer særlig fra de to svenske gigantene Vattenfall og Graninge. De har vært i området og budt på e-verk, sier styreleder Reinert Kverneland i Lyse Kraft til Kommunal Rapport.
Han understreker at kommunene fortsatt er tiltenkt eierandeler i det nye selskapet.
Lederen av ordførerutvalget, Lars Anders Myhre, sier til Stavanger Aftenblad at effektiviseringen ikke vil gå ut over arbeidsplassene i e-verkene. Inntjeningen skal blant annet sikres gjennom å satse på nye forretningsområder.


Bedre konkurransevne
Sandnes-ordfører Rovik mener at maktkonsentrasjon regionalt er nødvendig for å være konkurransedyktig.
- Også krav fra nasjonale myndigheter om effektivisering i nettselskapene tvinger oss til å rasjonalisere. Hver kommune kan ikke ha sitt e-verk lenger, hvis de skal være med i konkurransen, sier Rovik.
Den lokale forankringen vil være ivaretatt ved at kommunene er fortsatt tiltenkt eierskap, sier Rovik.
Rovik er uenig i at sammenslåing fører til svekket konkurranse for forbrukerne.
- Kraftmarkedet er fritt, og kundene kan selv bestemme hvem de vil kjøpe av, sier han.
Foto: Stavanger Aftenblad
Foto: Stavanger Aftenblad

Kraft er en grunnleggende ressurs som ikke må privatiseres
Marit Myklebust (Ap), ordfører i Eigersund

Hver kommune kan ikke ha sitt e-verk lenger, hvis de skal være med i konkurransen
Jostein Rovik (H), ordfører i Sandnes

Skrevet av: Ingun Larsen