Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Krever boligtiltak for unge og vanskeligstilte

Stortinget må komme med boligtiltak for unge og vanskeligstilte før sommeren, krever Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Mens flere tusen unge, funksjonshemmede og vanskeligstilte personer har store problemer med å skaffe seg bolig, lar norske kommuner 504 millioner kroner stå urørt på konto. Disse pengene er avsatt til etableringslån for unge og vanskeligstilte, skriver Aftenposten.


- For det første tror jeg at både staten og kommunene vegrer seg, fordi de ikke vil risikere å tape penger. Dessuten har kommunene fordeler av at pengene står på konto og får renter, sier administrerende direktør Per Eggum Mauseth i NBBL til NTB.


Han karakteriserer frysingen av lånemidlene som håpløs.


Renger med tiltak
- Vi hadde et møte med kommunalminister Kjell Opseth i begynnelsen av februar, der vi kom med flere forslag for å forbedre boligsituasjonen for unge. Stortinget har vedtatt at det skal legges fram tiltak i mai, derfor regner jeg med at slike konkrete tiltak vil komme i forslaget til revidert nasjonalbudsjett, sier Mauseth, som mener Opseth bør spille en viktig rolle i dette arbeidet.
NBBL ønsker flere utleieboliger og lavinnskuddsboliger for å løse boligproblemene.
Mauseth sier at det har vært kjent i mange år at midler til etableringslån har stått ubrukt, uten at noe har skjedd.
Aftenpostens oversikt viser at 36 prosent av alle som søkte kommunene om etableringslån i fjor, fikk avslag. I tillegg skal det være mange unge som blir avvist før de får søkt om lån.


Husbanken kritisk
I en rapport fra Husbanken, som er sendt kommunalministeren, blir det påpekt at «den lave utnyttelsen av ordningen kan ha sammenheng med tapsvegring blant kommunene».
- Det er åpenbart at en del kommuner kunne brukt mer penger når 504 millioner kroner står ubenyttet. Dette er midler som kunne gjort at flere unge hadde fått lån. Vi arbeider for at kommunene skal klare å få ut de midlene de har, sier avdelingsdirektør Nina Blom i Husbanken.
Oversikten viser at det er Østfold-kommunene som er mest restriktive med å gi etableringslån. Til sammen står det 86,8 millioner kroner til etableringslån ubrukt der, tilsvarende 61,3 prosent av bevilgningen. (NTB)

- Det har vært kjent i flere år at midler til etableringslån har stått ubrukt, uten at noe har skjedd, sier direktør Per Eggum Mauseth I NBBL.

Skrevet av: Kommunal Rapport