Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Klubbet og klart

Gi lokalpolitikere en søknad om skjenkebevilling, og du får en livlig, engasjert og tradisjonell alkoholdebatt. Kommunestyremøtet i Nes i Hallingdal var intet unntak.

Innehaveren av varmestua på Nystølen i Nes hadde søkt om skjenkebevilling for øl og vin. Det var første sak til behandling. Formannskapet avslo søknaden med fire mot tre stemmer, men ordfører Audun Aasheim (Ap) anket saken inn for kommunestyret.


- Jeg håper vi ikke tar den grunnleggende, store alkoholdebatten i dag. Det skal vi gjøre neste år, sa ordføreren innledningsvis.


Han fikk umiddelbart svar på tiltale fra Tollef Mathismoen (Sp):


- Her legger ordføreren helt urimelige føringer for debatten. Vi må jo ha lov til å ha prinsipielle syn. Kan dette avklares før vi går videre?


Strammere møteregi
- Jeg kan trekke uttalelsen hvis det skaper problemer for debatten, repliserte Audun Aasheim.
Dermed kunne representantene argumentere i det vide og brede om alkoholens forbannelse og dens betydning for bygdas næringsliv. Hvilket de benyttet seg av.
Noe strammere møteregi kunne med fordel blitt utvist, selv om det tross alt varte i bare 45 minutter. Alskens ubetydelige bemerkninger har imidlertid ikke krav på oppmerksomhet fra salen. Tidligere statsråd Reidun Bruslettens uttalelse kan være en pekepinn på debatten:
- Ordfører, i dag har jeg ikke brukt så mye tid. Jeg har jo ikke prata om kulturminnevern en gang.
Saklighetsnivået gir Magne Fremo (Ap) oss et avslørende innblikk i:
- Et ja til skjenkebevilling i varmestua har absolutt ingen betydning for edruskapsarbeidet i kommunen. Det er bare tyskere og andre turister som vil benytte seg av dette.
Nei, takk! Ikke en alkoholdebatt uten å ha balansert på de prinsipielle linjene. Tollef Mathismoen tar oss med:
- Kommunens planarbeid må foregå på riktig måte. Det vil trolig være skjenkebevilling på varmestua om ett år, men da på en prinsipielt riktig måte. Først må vi behandle edruskapsplanen.


Vil ikke ha plan
Da flertallet hadde innvilget søknaden, og kommunestyret skulle behandle rådmannens forslag om å utsette gjennomgangen av edruskapsplanen til neste år, tok Jan Haraldseth (H) ordet:
- Jeg foreslår at vi legger ned hele edruskapsplanarbeidet etter det vedtaket som ble fattet i dagens første sak.
Sp ba sporenstreks om gruppemøte, mens Aps Magne Fremo gikk glisende rundt og snakket om «Furtepartiet».
En oppgitt Tollef Mathismoen tok ordet etter pausen:
- Ordfører, vi blir vel sett på noen som furter, nå. Men vi må ha respekt for planarbeidet i kommunen, derfor støtter jeg Jan. Det blir muligens bare en markering, men det er et viktig signal til innbyggerne.
Da ordføreren gikk videre på sakslista, etter mindretallets markering, var salens flertall i betydelig bedre humør.
Beklageligvis var ingen innbyggere til stede under den artige debatten. De gikk glipp av lokalpolitikk på sitt beste - og verste.


Ufullstendig saksliste
Dersom det hadde vært tilhørere i salen, ville de neppe blitt klokere på politiske alternativer. I hvert fall var det et svare strev å få med seg hvem som til enhver tid var på talerstolen, og hvilket parti vedkommende representerte kunne man bare gjette på.
Sakslista var ikke tilgjengelig i lokalet for tilhørere. Møtetravere spør, men for de som ikke vet at den finnes, bør det ytes bedre service. Mer alvorlig er det imidlertid at sakslista ikke var fullstendig.
Kommuneloven krever at også saker som behandles for lukkede dører skal stå på sakslista. I den utstrekning det er nødvendig kan imidlertid opplysninger sladdes, strykes eller skjermes. I Nes var to saker som ble behandlet for lukkede dører regelrett utelatt av lista.


Trivelig lokale
Andre halvdel av møtet ble gjennomført uten futt. Enstemmigheten var rådende. Vi lot i stedet øynene hvile på Nesbyens flotte natur og den lokale rundkjøringen. Utsikten fra kommunestyresalen er upåklagelig, men et nytt ventilasjonsanlegg eller bedre lufterutiner bør påkostes.
Representantene fulgte interessert med under møtet. Enkelte var naturligvis mer snakkesalige enn andre, men Nes’ vel 3.400 innbyggere bør absolutt ikke skjemmes over sitt lokaldemokrati når kommunestyremøtene overføres på Bygderadioen.

«Ordfører, i dag har jeg ikke brukt så mye tid. Jeg har jo ikke prata om kulturminnevern en gang»
Reidun Brusletten (KrF)

«Jeg kan trekke uttalelsen hvis det skaper problemer for debatten»
Audun Aasheim (Ap), ordfører


Nes kommunestyre, 10. april 1997
Kommunestyresalens miljø: 3
Tilhørerkomfort: 3
Tilhørerservice: 1
Representantenes framstillingsevne: 3
Møteledelse: 3
Sakskartets forståelighet: 4
Debatten (form og futt): 4
Totalt: 3


Nøkkeltall:
Antall saker: 17
Antall vedtak: 16
Møtets lengde: 2 timer (inkl. gruppemøte)
Antall tilhørere: 0
Antall representanter: 23
Antall frammøtte: 23, hvorav 4 vararepresentanter

Skrevet av: Frank Sivertsen