Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Klubbet og klart

Ingen sovnet helt, men én duppet så vidt. Kommunestyremøtet på Nesodden begynte som et langt gjesp. Så ble det sus i serken, heftig ordbruk, og ordføreren måtte bruke klubba for å få stillhet.

Ordkløveriet kom først etter en drøy time, og det er ikke rart at få gidder å bruke kvelden som tilhører på kommunestyremøter på Nesodden. For det første er salen i samfunnshuset på Tangen gørr kjedelig, for det andre må du sitte på vonde brune plaststoler, og for det tredje skjønner du trolig ikke bæret av hva som foregår, med mindre du selv har skaffet sakskartet. Det burde ligge framme, men gjør det ikke.


Den ene tilhøreren som dukket opp, klarte seg godt med Arbeiderbladet.


Sovemedisin
13 saker var oppe til behandling denne torsdagskvelden. Og for den som måtte ha premiere som tilhører, kunne en slik kveld fortone seg som den reneste sovemedisin, hadde det ikke vært for at stolene ikke tillater slikt. Heller ikke et bilde på de grå og gråhvite veggene lar øyet finne god hvile. Men man kommer ikke til kommunestyresalen for å bli underholdt.
Møtet kom i gang noen minutter for sent. Da hadde røykerne gjort seg ferdig, og alle hadde sikret seg fulle kaffekopper, cola, Solo eller Munkholm. Det hele akkompagnert av en kringle som bør få terningkast fem.
Når møtet er i gang, gjelder det å følge med. Saksbehandlingen går fort, vedtakene kommer som perler på en snor. Men det er så godt som umulig å få med seg hva som faktisk ligger i vedtakene, med mindre man har kikket i underlagspapirer og innstillingen fra formannskapet.
Ordfører Thor Eggen (H) er en dreven lokalpolitiker som kjenner spillets regler. På en ryddig måte ledet han sakene framover. Av 35 representanter møtte 33. Fem var vararepresentanter, mens to representanter uteble.


«Sommel og trenering»
Orienteringen og ordskiftet rundt første sak varte i nøyaktig 43 minutter. Det var mer enn tilstrekkelig. Deretter økte avstemningstakten, og møterutinene gikk prikkfritt etter boken. Representantene virket godt orientert, men det varte og rakk før det ble liv og røre.
Det skjedde etter at varaordfører Morten Hoff (Frp) holdt et langt, om ikke akkurat spenstig, innlegg om hvorfor bygningene på Sandvold bør bli et blomstrende kulturhus. Innlegget gjorde flere representanter kampklare, og talerlisten ble lang etter Hoffs avslutningsreplikk:
- Prøv en gang i fireårsperioden å stemme etter hjertet. Jeg tror det vil føles godt.
SVs representant Christian Hintze Holm omfavnet Hoffs argumentasjon og fyrte løs mot den politiske ledelse, som han mente ikke hadde gjort nok i saken. Ordføreren fikk sitt pass påskrevet, og det ble brukt ord som sommel, sendrektighet og trenering. Slikt kveler gjespene.


- Vis møteskikk!
Engasjementet boblet, det ene ordet tok det andre, og ordføreren kom med en bemerkning som nærmest må kalles en frekkhet: - Jeg skjønner at enkelte representanter liker å høre sin egen stemme, sa Egge med klar adresse til Hintze Holm, som brøt sin tid til replikk.
Egges sleivspark førte til høylytt mumling, tilløp til buing, og flere representanter snakket i munnen på hverandre. Dermed smalt ordføreren klubba i bordet, minnet om reglene for replikk og replikk til replikk:
- Nå må vi følge vanlig møteskikk, ellers går dette helt galt, sa han, og kom samtidig med en halvveis beklagelse til SV-representanten.
Episoden ble av flere representanter omtalt som befriende og et bidrag til å vitalisere kommunestyret.
Pausen inntraff nøyaktig klokka 20.05 og varte i 15 minutter. Ny kaffe og kringle ble brakt til bordene.
Etter pausen var det ikke bare tilhøreren som ble forvirret. I én av sakene, som handlet om kriterier for tildeling av kommunalt tilskudd til private barnehager, måtte ordføreren både kartlegge hva som var kriterier og hva det skulle stemmes over, før det omsider var klart for votering.
Resten av sakene gikk kjapt unna, det hele i god og stram regi. Sakskartet var ferdig behandlet klokka 21.05. Ingen representanter ble observert som avislesere under møtet, og klokka 21.30 var kvelden definitivt kommet. Da hadde den enslige tilhører allerede gått hjem for en halv time siden.

«Prøv en gang i fireårsperioden å stemme etter hjertet. Jeg tror det vil føles godt»
Morten Hoff (Frp), varaordfører

Nesodden kommunestyre, 20. mars 1997
Kommunestyresalens miljø: 2
Tilhørerkomfort: 1
Tilhørerservice: 1
Representantenes framstillingsevne: 3
Møteledelse: 4
Sakskartets forståelighet: 3
Debatten (form futt): 4
Totalt: 3


Nøkkeltall:
Antall saker: 13
Antall vedtak: 12
Møtets lengde: 3 timer 15 minutter
(inkl. pause)
Antall tilhørere: 1
Antall kommunestyrerepresentanter: 35
Antall frammøtte representanter: 33, hvorav 5 vararepresentanter

Skrevet av: Mikkel Friis