Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Frykter kommunene ikke klarer eldresatsingen

En for stor del av regningen for eldresatsingen veltes over på kommunene. Det var gjennomgangstonen da det ene opposisjonspartiet etter det andre stilte sosialministeren spørsmål om eldremeldingen.

Opposisjonen mener større del av satsingen burde skje gjennom investeringstilskudd, ikke låneopptak, når kommunene nå skal bygge nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Stortingsflertallet frykter at kommunene ikke vil klare eldresatsingen.


- Det er ikke noe nytt at kommunene bygger ut gjennom låneopptak. Det er slik det alltid er gjort. Nå går staten kraftig inn for å lette investeringsoppgaven, blant annet med et betydelig tilskudd som går til direkte fradrag på investeringskostnaden og dernest ved å ta ansvaret for kostnadene ved låneopptak, sa sosialminister Hill-Marta Solberg i den muntlige spørretimen forrige onsdag.


Trygt
Kommune-Norge kan trygt gå i gang med disse investeringene og skal klare å betjene disse også i framtida, svarte hun da Ansgar Gabrielsen (H) uttrykte engstelse over at kommunene nå skal låne penger med et 30-års perspektiv.
- Kommunene vil ikke være ferdige med å betale for denne sosialministerens satsing før hun selv er pensjonist, sa Gabrielsen.
I handlingsplanen slås det fast at kommunene må investere 19 milliarder kroner fram mot år 2001 for å nå målsettingene om blant annet enerom til alle. Pengene skal skaffes gjennom lån fra Husbanken og Kommunalbanken som skal nedbetales over en 30-årsperiode, men etter år 2001 kan ikke sosialministeren garantere at staten dekker lånekostnadene.
- Uforpliktende dagdrømmer uten konkrete virkemidler, hvor kommunene kan gjøres til syndebukker når regjeringen om fire år ikke kan vise til særlig bedre resultater i eldrepolitikken, var Carl I. Hagens (Frp) karakteristikk da han stilte spørsmål om eldremeldingen.
- Forhåpningene var store. Vi forventet 30 milliarder totalt. Nå kommer det fram at satsingen neste år kun er 1,5 milliarder. Hvordan kan man kalle dette et løft når resten er lån, spurte Tove Kari Viken (Sp).
- Hvorfor ikke bruke større del av potten på investeringstilskudd, ville Ansgar Gabrielsen vite.
Sosialministeren holdt fast ved at dette er et godt opplegg hvor det er lagt inn en rekke virkemidler som gjør eldresatsingen gjennomførbar. (NTB)

Skrevet av: Kommunal Rapport