Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Egenandel på hjemmesykepleie fjernes

Egenandel på hjemmesykepleie skal fjernes. En enstemmig sosialkomité på Stortinget er enig om at det ikke lenger skal være tillatt for kommunene å kreve egenbetaling for hjemmesykepleie.

- Jeg er svært fornøyd. Nå blir det endelig slutt på å kreve denne skatten for sykdom. Det er hyggelig at de andre partiene har skjønt hvor vanskelig dette har vært for mange, sier forslagsstiller John Alvheim (Frp) til NTB.


Siden høsten 1991 har kommunene hatt adgang til å kreve egenbetaling på hjemmesykepleie. Da Alvheim fremmet forslag om å fjerne denne egenandelen, viste han blant annet til en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå, hvor det kommer fram at en stor del av dem som mottar hjemmetjenester har svært lave inntekter, og at stadig flere betaler for tjenestene. Det ble også påvist sterke variasjoner i prisene fra kommune til kommune.


Hjemme
- Fjerning av egenandelen fører til at mange som er avhengige av hjelp kan bo hjemme i stedet for på institusjon, sier Alvheim.
Sykepleie er gratis i sykehus og institusjoner. I innstillingen peker sosialkomiteen på at det i svært mange kommuner er underdekning av sykehjemsplasser, og dermed er mange henvist til å bli boende hjemme, selv om de strengt tatt er så pleietrengende at de er kvalifisert til en institusjonsplass. Dette er én av grunnene til at det er viktig å tilrettelegge tilbudene til de hjemmeboende pleietrengende på en slik måte at ikke økonomiske forhold skal være avgjørende for hvilken boform den enkelte finner gunstig, mener komiteen.


Likt tilbud
I innstillingen blir det også pekt på at det er store forskjeller kommunene imellom når det gjelder vederlagskravet ved hjemmesykepleie. I enkelte kommuner kreves ikke egenandel, mens det i andre kommuner kan være snakk om relativt betydelige beløp. Komiteen mener at helsetilbudet og betaling for disse tjenestene bør være så likeverdige som mulig.
I forrige uke fikk sosialminister Hill-Marta Solberg overrakt en offentlig utredning om egenbetaling i pleie- og omsorgssektoren, hvor også egenbetaling for hjemmesykepleie drøftes. Komiteen vil imidlertid ikke vente på at regjeringen trekker sine konklusjoner om dette sprørsmålet, og ber derfor regjeringen så snart som praktisk mulig sørge for at egenbetaling for hjemmesykepleie fjernes.

- Fjerningen av egenandel på hjemmesykepleie fører til at mange som er avhengige av hjelp kan bo hjemme i stedet for på institusjon, sier Frps John Alvheim.

Skrevet av: Kristin V. Aanensen