Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

«Alle» kommuner vil ha polutsalg

Vinmonopolet har mottatt langt over 200 brev fra kommuner som ønsker polutsalg, etter at det i fjor sommer ble kjent at regjeringen ønsker å åpne 50 nye utsalgssteder.

Det er ikke Vinmonopolet, men Stortinget og Sosial- og helsedepartementet som tar de viktigste avgjørelsene når polutsalgene skal plasseres. Stortinget avgjør antall utsalg. Per i dag finnes det 113 utsalgssteder. Nylig ble utvidelsen på 50 vedtatt.


Sosial- og helsedepartementet jobber i disse dager med å avgjøre i hvilke regioner de nye utsalgene skal lokaliseres. Listen sendes deretter på høring til kommunene. Til slutt avgjør Vinmonopolet i hvilke byer og tettsteder de nye utsalgene skal ligge. Kommunen kan velge om den vil si ja eller nei til forslaget.


De ubestikkelige
- Vi ønsker å nå kundene, ikke ordførerne. Det er rene bedriftsøkonomiske hensyn som avgjør hvor vi plasserer utsalgene. De skal ligge der folk handler, enten det er på tettstedet eller i kjøpesenteret. Nå vil vi prioritere steder der det er langt til nærmeste utsalg og der vår kapasitet er sprengt fra før, sier informasjonssjef Svein Ringstad i Vinmonopolet.
Mange kommuner tror åpenbart de må skrive til Vinmonopolet en gang i blant for ikke å komme «bakerst i køen». Ringstad understreker at Vinmonopolet selvsagt er åpent for forslag når det ene tettstedet i Gudbrandsdalen skal veies mot det andre, men at forsøk på påvirkning nytter lite. Han har opplevd å bli invitert på middager der det er underforstått at et utsalgssted i kommunen skal diskuteres. Dette har lite for seg. Kommunene bør dessuten være forsiktige med å engasjere konsulenter som tilbyr hjelp til å få polbutikk til kommunen. Det er bortkastede penger, mener Ringstad.


Ikke mer fyll på bygda
Kommuner som ønsker seg polutsalg bør heller ta for seg departementets forslag til landsplan, som sendes ut på høring i løpet av sommeren. Der de er i tvil om de ønsker seg pol, bør de ta den alkoholpolitiske debatten, foreslår Ringstad.
- Det kan kanskje synes som et paradoks at regjeringen utvider antall utsalgssteder når den ønsker å redusere folks alkoholforbruk. Vinmonopolet kan derimot dokumentere at det ikke blir mer fyll på bygda hvis kommunen får pol. Da Sogn og Fjordane økte antall utsalgssteder fra null til tre, økte ikke omsetningen av alkohol. Det illegale markedet skrumpet inn, sammen med ølomsetningen. Lensmannen i Levanger sitter med samme inntrykk, ifølge Ringstad.

Skrevet av: Siri Baastad