Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Uklarhet om førtidspensjonering

Det er uklart om statsminister Thorbjørn Jagland ønsker å bidra til førtidspensjonering i kommunesektoren, selv om partene i privat sektor fikk finansiert sin ordning.

Lønnsforhandlingene for 370.000 kommuneansatte er i gang. Partene møttes første gang fredag 11. april. Fram til neste møte arbeider et partssammensatt utvalg bestående av representanter fra KS, hovedsammenslutningene på arbeidstakersiden, staten, KLP, Statens pensjonskasse og Finansdepartementet med felles pensjonsordning for stat og kommune. Resultatet av dette arbeidet vil bli lagt fram den 21. april.


Brevet fra Jagland
Statsministerens brev viser til tidligere avslag på statlig finansiering av tidligpensjonering og avsluttes med: «Regjeringen er ikke innstilt på å endre de budsjettmessige rutinene i forbindelse med førtidspensjonering i kommunesektoren».
- Vi synes det er rimelig at også kommunesektoren får statlige midler når privat sektor fikk. Vi vil følge opp dette brevet videre, sier KS’ forhandlingsleder Erik Bartnes til Kommunal Rapport.
Også i 1993 og 1994 avviste staten å bidra til finansiering av tidligpensjonering under begrunnelsen av at det var partene i kommunesektorens eget ansvar å holde seg innenfor en ramme som er økonomisk forsvarlig. Merutgiftene med tidligere pensjonering ble da en del av rammen for oppgjøret.


KS’ tilbud
KS’ tilbud er lite konkret på dette stadiet i forhandlingene. Arbeidsgiverorganisasjonen legger til grunn at årets forhandlinger må gjennomføres innenfor en ramme som er tilpasset kommuneøkonomien. KS mener det må tas hensyn til andre tariffområder og understreker at kommunal sektor ikke skal være lønnsledende.

Skrevet av: Siri Baastad