Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

KrF med milliard- reformer

KrF er ikke tilhenger av at sykehusene skal overføres til staten. På siste landsmøtedag i Bodø vedtok partiet at fylkeskommunene fortsatt bør eie sykehusene.

Slik bør det også være etter innføringen av den helsereformen som er på trappene. Partiets leder, Valgerd Svarstad Haugland, sa at hun selv helst så staten som sykehuseier. men hun godtok at partiets fylkespolitikere stemte annerledes. Flertallet avviste også at universitetssykehusene skal kunne eies av staten.


Milliarder
At det er valgår i år slo landsmøtet bombastisk fast ved å vedta en rekke tiltak og aktiviteter som krever utelling på mange milliarder fra statskassen. KrF krevere kontantstøtte for å gi barnefamiliene større valgfrihet, et tiltak som vil bli meget dyrt å gjennomføre. Partiet er også innstilt på at omsorgslønnen må bli romsligere. De vil kutte i arbeidsgiveravgiften for ungdom og vil øke stipendandelen i studiefinansieringen til 40, senere 50 prosent.
KrFs nestledere og finanspolitiker, Einar Steenæs, medgir overfor NTB at prislappen på KrFs program-krav er i milliardklassen. Men han mener mye spares inn på reduserte utgifter til barnehageutbygging og mindre utgifter til trygd og sosiale ytelser dersom KrFs familievennlige programposter gjennomføres.


Sterkt signal
KrF har ellers en rekke samferdsels-opptatte politikere, og programfestet en rekke dyre mål. Men et krav fra KrF i ti fylker om å vedta en såkalt «høy ramme» på 25 milliarder kroner i kommende veiplan ble videresendt til sentralstyret og stortingsgruppen. Signalet karakteriseres likevel som sterkt.

Valgerd Svarstad Haugland vil ha staten som sykehuseier, men fikk motbør av partiets fylkespolitikere.

Skrevet av: Kommunal Rapport