Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Håper politikerne lærer

- Dersom stortingspolitikerne hadde ringt til kommunene før de vedtok ny bostøtteordning, hadde de sluppet å behandle saken på nytt.

Det sier sosialsjef Heming Olaussen i Ramnes kommune i Vestfold. Kommunal Rapport skrev i forrige uke om minstepensjonisten Astrid Øvergård som taper 9.000 kroner i året fordi de to bostøtteordninger er slått sammen.


Olaussen er glad for at partiene bak vedtaket - SV, Sp, KrF og Ap - vil ta opp saken på nytt, men han mener det var helt unødvendig.


- Begrunnelsen for å samordningen var å ta all saksbehandling på data. Da blir det selvsagt umulig å utvise skjønn. Dermed får vi slike utslag, sier sosialsjefen.


- Er det ikke fornuftig med en billigere søknadsbehandling?


- Det må være bedre med et skjønnsmessig byråkrati enn et databyråkrati, selv om det siste er billigere. Vett og forstand i tillegg til regler pleier nemlig å lønne seg, særlig for brukerne. Hvis byråkratiet kommer brukerne til gode, må det være bra, mener Heming Olaussen.


Han anbefaler kommunalkomiteen til å opprette to store og to små «referansekommuner» som kan teste utslagene av regjeringens forslag før Stortinget vedtar dem.


- Da får de i det minste alternativ informasjons og slipper å stole blindt på regjeringen, sier Olaussen.


Skrevet av: Irene Halvorsen