Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kun 31 kommuner har øko-register

Bare 31 kommuner og 7 fylkeskommuner har opprettet registre over de folkevalgtes økonomiske interesser. Det er færre enn for to år siden.

Dermed har færre enn én av ti kommuner fulgt oppfordringen som Kommunenes Sentralforbund (KS) kom med for seks år siden. Noen har sågar avviklet sine registre.


Dette går fram av tall som Kommunal Rapport innhentet hos Datatilsynet. Tallet innebærer en nedgang i forhold til 1994, da 40 kommuner hadde fått konsesjon fra Datatilsynet til å føre slike registre.


I 1996 var det bare to kommuner, Fredrikstad og Vefsn, som søkte om konsesjon, mens én kommune avviklet sitt register.


Frivillig
Oppfordringen fra KS i 1991 kom i kjølvannet av den såkalte Oslo-skandalen, hvor det ble avdekket koblinger mellom private interesser og offentlige verv. Opprettelse av slike registre er frivillig, og det er opp til hver enkelt å la seg registrere.
Datatilsynet gir en standardkonsesjon til kommuner som vil opprette øko-registre. Tanken med registeret er at det skal avsløre inhabilitet. Det skal være offentlig tilgjengelig, ajourføres årlig og omfatte medlemmer av kommunestyrer, fylkesting og hovedutvalgsmedlemmer. Registret kan inneholde navn, styreverv i aksjeselskaper og firmaer, navn på selskaper eller organisasjoner som yter vedkommende økonomiske fordeler, konsulentoppdrag, aksjeinteresser og fallskjermsordninger.


Flere storbyer
Da KS søkte om en standardkonsesjon på vegne av kommunene, ba man om rask saksbehandling fordi så mange kommuner og fylkeskommuner ville opprette et slikt register. Det var altså ikke riktig.
Men flere stor byer og kommuner har fått konsesjon, blant annet Oslo, Trondheim, Bærum, Arendal, Drammen, Bergen, Narvik, Tromsø og Lillehammer.
Fylkeskommuner som har fått konsesjon er Aust-Agder, Vest-Agder, Oppland, Møre og Romsdal, Rogaland, Akershus og Sør-Trøndelag.
I tillegg har Troms fylkeskommune har opprettet et manuelt øko-register. Slike registre skal ikke inneholde sensitive opplysninger, og er derfor ikke konsesjonspliktige. Registrene omfattes like fullt av personregisterloven, uansett hvor mange som er registrert.

Skrevet av: Mikkel Friis