Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

To enerom for eldre i Skjervøy

Bare to av 18 sykehjemplasser i Troms-kommunen Skjervøy er enerom. Dyrøy i samme fylke har enerom til alle.

Det er enorme forskjeller i kommunenes sykehjemstilbud og langt fram før sosialminister Hill-Marta Solbergs eneromsløfte er innfridd. Skjervøy kommune har landets dårligste eneromstilbud, med bare to enerom til sine eldre.


- Men det er et større problem at åtte av 18 sykehjemsplasser er i firesengsrom. Det er ikke hyggelig å tilbringe sine siste dager sammen med tre andre. De fire har ikke noe annet til felles enn at de er gamle. Dessuten må ofte åndsfriske bo sammen med lett senile, og det er heller ikke bra, påpeker helse- og sosialsjef Lise Rommen overfor Kommunal Rapport.


Sykehjemmet fra slutten av 60-årene er svært nedslitt og har bare ett bad. På firesengsrommene er det bare en liten håndvask.


- Forholdene er uverdige. Men kommunen håper at et nytt helsesenter skal stå klart i 1998/99, forteller Rommen.


Gamle synder
Som så mange andre kommuner sliter Skjervøy med feilgrep fylkeskommunen gjorde da den var ansvarlig for sykehjemmene. Da kommunene fikk ansvaret for sykehjem og eldreomsorg i 1988, arvet de samtidig eldgamle og nedslitte sykehjem. De fleste sykehjem er fra 60- og 70-tallet, da staten dekket 70-80 prosent av investeringskostnadene. Nå må kommunene klare seg med statstilskudd på 150.000 kroner, som bare dekker 20 prosent av kostnadene.
- Dette er langt fra nok. Selv 600.000 kroner er i minste laget for å gjennomføre eneromsreformen innen fem år, mener spesialkonsulent Magne Hustad i KS.


- Nei til opera
I Skjervøy håper de bare at statsminister Thorbjørn Jagland vedstår seg sine uttalelser om at helse og eldre er viktigst.
- Det er riktig å satse på sykehjem framfor opera, spør du meg. Da kunne vi fått 300.000 kroner for hver nye sykehjemsplass i enerom vi bygger, i stedet for 150.000. Denne reformen er en enorm økonomisk byrde, som tvinger oss til å prioritere beinhardt. Hvorfor skal ikke staten gjøre det samme, spør helse- og sosialsjef Lise Rommen.

Skrevet av: Irene Halvorsen