Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunene ikke interessert i næringsmiddeltilsynene

Bare 10 kommuner har avgitt høringsuttalelse om omorganiseringen av næringsmiddeltilsynene. KS mener likevel at ordningen bør fortsette som nå og ikke overtas av staten.

KS skulle samordne kommunenes syn på forslaget om at næringsmiddeltilsynene overtas av staten og antallet reduseres fra 82 til 30. Men hva kommunene egentlig mener om saken, er uvisst. Under høringen på rapporten fra Næringsmiddellovutvalget om effektiv matsikkerhet har bare 10 kommuner svart.


KS mener at den nåværende ordningen bør evalueres før den blir endret. Konsekvensen av at staten overtar de interkommunale næringsmiddeltilsynene er for dårlig utredet, påpeker KS.


I prinsippet er det likevel mye som taler for at staten overtar hele ansvaret for næringsmiddeltilsynene, mener KS. I dag er det en gråsoneordning, hvor staten har overtatt de to tyngste oppgavene, nemlig kjøttkontrollen og importkontrollen. De interkommunale næringsmiddeltilsynene har fått tvangsdelegert utøvelsen av disse to kontrolloppgavene fra staten. En slik ordning er i strid med forvaltningsloven og kommuneloven, påpeker KS.



Skrevet av: Ingun Larsen