Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Åpner for nye fylkesgrenser

Sps kommunalpolitiske talsmann, Terje Riis-Johansen, åpner for en debatt om nye fylkesgrenser. - Fylkene har åpenbare problemer som sykehuseiere. Vi må se mer på hva som tjener pasientene, sier han.

Dette er helt nye signaler fra Sp, som hittil har stått beinhardt på at dagens kommune- og fylkesgrenser ikke skal endres en tomme. Partiet sto dessuten i spissen for stortingsvedtaket om at ingen kommuner skal slås sammen mot sin vilje. Men nå kolliderer den harde virkeligheten i Helse-Norge med Sps prinsipielle holdning mot fylkessammenslåinger.


- Fylkeskommunenes viktigste arbeidsoppgave er sykehusene. Dersom de ikke klarer den, har vi et problem. Vi må ta denne debatten skikkelig, og ikke ta utgangspunkt i at alle fylkesgrenser nødvendigvis må være akkurat slik de er i dag, sier Terje Riis Johansen til Kommunal Rapport.


Fylkeskommunens død
Riis Johansen, som sitter i Stortingets kommunalkomité, er ikke glad verken for rådmann Matz Sandmans forslag om regionfylket «Vestviken» eller Hovedstadsutvalgets forslag om «Region Stor-Oslo», en sammenslåing av Oslo og randkommunene. Sp frykter at regionfylker vil gi dårligere kontakt mellom de folkevalgte og folket. Men bak helseminister Gudmund Hernes og Hellandsvik-utvalget ser Sp en enda større trussel: At staten tar over ansvaret for alle landets sykehus. Og da kan Høyre-vedtaket om å nedlegge fylkeskommunen kan bre om seg.
- Dersom vi plutselig ender opp med et flertall i Stortinget for dette, har Sp gjort en dårlig jobb, understreker Riis Johansen.
Det er altså ønsket om å finne «det beste av to onder» som fører Sp-representanten på glid.


- Åpenbare problemer
- Sykehusene har åpenbare problemer. Det er alvorlig at kirurger ved Ullevål sykehus bare bruker 1,5 time av arbeidsuken til å operere, fordi resten av tiden går med til møtevirksomhet, journalføring og andre administrative gjøremål. Eller når hjertekirurgene ved den private Feiring-klinikken opererer to til tre ganger flere pasienter enn de offentlig ansatte kollegene ved Ullevål sykehus, sier Terje Riis Johansen.
Han påpeker at heller ikke Sp kan være tjent med å opprettholde et system som ikke fungerer til beste for pasientene, men understreker at det ikke er gitt at staten eller eventuelle «superfylker» vil drive sykehusene mer effektivt. Den teknologiske utviklingen kan dessuten snu opp-ned på organiseringen av spesialiserte helsetjenester.
- Vi kan ende opp med en fullstendig spesialisering, der for eksempel Rjukan sykehus opererer hofter, Vestfold sentralsykehus opererer øyne og hjerteoperasjoner foregår i Telemark, sier Riis Johansen.
En slik arbeidsdeling sykehusene i mellom er i tråd med Steineutvalgets forslag. Men Riis Johansen mener det like gjerne kan gå motsatt vei, slik at folk kan få den helsehjelpen de trenger i nærheten av der de bor.
- Telemedisin og andre teknologiske hjelpemidler kan sette lokalsykehus i stand til å utføre alle typer operasjoner eller behandlinger, sier Riis Johansen.

- Vi må ta en skikkelig sykehusdebatt og ikke ta utgangspunkt i at alle fylkesgrenser nødvendigvis må være som i dag, sier Sps Terje Riis Johansen.

Skrevet av: Irene Halvorsen