Ordførere som innkaller formannskapet til hemmelige møter, uten at offentligheten kjenner til at møtet finner sted, bryter kommuneloven. Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt forklarer i denne artikkelen. Arkivfoto
Ordførere som innkaller formannskapet til hemmelige møter, uten at offentligheten kjenner til at møtet finner sted, bryter kommuneloven. Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt forklarer i denne artikkelen. ArkivfotoMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Bernt svarer: Ulovlig for formannskapet å møtes uten innkalling

Selv om formannskapet ikke skal fatte vedtak, kan det ikke samles i hemmelighet for å diskutere politiske saker, forklarer jussprofessor Jan Fridthjof Bernt.

Spørsmål: Jeg har kommet over en møtepraksis i en kommune jeg stusser på. Konkret vet jeg om to møter i kommunens formannskap hvor de har vært samlet uten innkallelse, sakliste eller protokoll.

Møte 1: Dagen før et felles formannskapsmøte med nabokommunene, er formannskapet samlet for å diskutere hva de skal fremme av synspunkter dagen etter. Når de er ferdig med den diskusjonen, får medlemmene beskjed om å bli igjen fordi sjefen for et kommunalt nærings/investeringsselskap skal informere politikerne.