Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunal informasjon truer lokalavisene

Ordførerne i landets større kommuner rasler med sablene. De er ikke fornøyd med den mengden kommunal informasjon den jevne borger får. Derfor lager stadig flere sine egne informasjonsaviser.

Sist ute er Halden og Fredrikstad. Bærum kommune har vært på markedet lenge, og så vel Enebakk som Sarpsborg har sine kommuneaviser. Bergen har en avis som kommer fire ganger i året og som sendes til alle over 67 år, skriver Dagspressen, som utgis av Norske Avisers Landsforening.


At kommunene vil informere er forståelig. Problemet for lokalavisene er at de kommunale annonsene forsvinner. For Bærum kommune har avisen «Bæringen», som kommer ut hver tredje uke, faktisk vist seg å være en finansoperasjon. Ordfører Svein Roald Hansen i Fredrikstad, som tidligere var redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad, opplyser at også Fredrikstads «Plankebæreren» er selvbærende.


Konkurrerer
Informasjonssjef Anne-Cath. Grimstad i Bærum kommune, som selv har pressebakgrunn, ser det som viktig at de kommunale avisene ikke bedriver nyhetsjournalistikk i konkurranse med avisene. Informasjonsavisenes rolle er å få ut informasjon om vedtak og fortelle hva som foregår i kommunen. Dessuten bringer den bare kommunale annonser og konkurrerer ikke på det øvrige annonsemarkedet.
Leserundersøkelser som er foretatt for Bærum kommune viser at folk like gjerne tar kommunal informasjon direkte fra kilden som formidlet via en lokalavis med kritisk distanse til kilden.


Stabil kanal
- Hvorvidt avisene får problemer når de kommunale annonsekronene forsvinner inn i kommunale informasjonsaviser, er ikke vårt problem, sier ordfører Svein Roald Hansen i Fredrikstad til Dagspressen.
Da Fredrikstad bestemte seg for å satse på «Plankebæreren» var det ut fra en kombinasjon av informasjonsplikt og økonomi. Hansen understreker at man overhodet ikke har planer om å gå dagsavisene nærmere på klingen. Han håper at en kommunal informasjonsavis kan bidra til at folk blir mer interessert i lokalpolitikk.


Udekket info-behov
Ordfører Ingmar Ljones i Bergen kommune har antydet at kommunen muligens burde satse på en ekstern informasjonsavis, men har foreløpig ingen planer om å la handling følge tanke.
- Vi registrerer at alminnelige mennesker ikke finner ut hvilke vedtak som egentlig er gjort, og at mange saker unngår journalistens oppmerksomhet. Hvis publikum ikke får den informasjonen de har behov for gjennom dagsavisene, må det kanskje være et kommunalt anliggende å gjøre noe med det, sier Ljones.

Kommuneaviser som fiin gammel, Bæringen og Plankebæreren spiser av lokalavisenes annonsekroner.