Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Skoleskyssen kan bli 400 mill. dyrere

Departementets tolkning av reglene for skoleskyssgodtgjørelse vil gi fylkene ekstrautgifter på 200-400 millioner kroner, mener KS. KS er sterkt uenig i tolkningen og vil bringe vedtaket inn for Sivilombudsmannen.

KS oppfordrer fylkeskommunene til å fortsette å tolke reglene slik de har gjort før. Det betyr at elever i videregående skole som ikke har tilbud om skolebuss får refundert privat skyss etter busstakst. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) mener elevene skal få drosjetakst.


- Vi mener at KUF ikke har hjemmel i velferdsloven for å pålegge fylkene å betale skoleskyssen etter drosjetakst, sier Bernt Frydenberg i KS.


Ifølge KS’ beregninger vil det koste mellom 200 og 400 millioner kroner i året å etterleve de nye reglene for skyssgodtgjørelse.


- Ekstrautgiftene må kompenses fullt ut gjennom økte rammetilskudd, hvis ikke må fylkene ta pengene fra sykehus- eller skolesektoren, sier Frydenberg.


Han regner med å få fullmakt fra alle fylkene til å bringe saken inn for Sivilombudsmannen. Det vil i så fall være første gang KS går til dette skritt.


Varierende praksis
Praksis i dag er at elever som ordner seg med privat skyss, får denne refundert etter busstaksten på stedet. For de som må bruke drosje fordi de ikke kan få privat skyss, varierer praksis fra fylke til fylke. Noen dekker drosjetakst, andre bare busstakst. Troms betaler for eksempel bare busstakst, selv om elevene bruker drosje, opplyser samferdselssjef Jan Inge Hille.
KUF mener fylkene må inngå forhandlinger med eleven i hvert enkelt tilfelle når drosje er eneste alternativ. Utgangspunktet i velferdsloven er at elever som har minst 6 kilometer skolevei har krav på gratis skoleskyss. KS mener dette oppfattes som en direkte oppfordring til elevene om å kreve drosjetakst, selv om de ikke bruker drosje.
Striden om tolkningen av loven har pågått i et par år nå. På et møte mellom KS, kommunalministeren og utdanningsministeren i mai i fjor ble det enighet om at saken skulle løses på høyeste administrative nivå i KUF, på grunnlag av enighet mellom partene.
- Denne instruksen har KUF brutt. Vi er ikke blitt informert om vedtaket, som nå er sendt ut i rundskriv til fylkene, sier Frydenberg.
KS vil forsøke en ny runde med statsrådene for å få omgjort vedtaket. Lykkes ikke det, sendes saken til Sivilombudsmannen.

Skrevet av: Ingun Larsen