Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Opseth vil bruke 3mill. på utredninger

Kommunalministeren regner med å bruke 3 millioner kroner på å utrede eventuelle kommunesammenslåinger.

De ti lokale styringsgruppene som etter hvert opprettes, får i stor grad bestemme selv hva utredningene skal inneholde.


- Enkelte temaer blinker seg imidlertid klarere ut enn andre. Studiet av befolkningsutviklingen, næringsutviklingen og arealplanleggingen vil det være naturlig å se nærmere på. Det er rom for lokale forskjeller i dette arbeidet, sier rådgiver Øystein Hauge i Kommunaldepartementet til Kommunal Rapport.


Hauge var med i styringsgruppen som utredet kommunestrukturen i Kristiansund-Frei-regionen, og sier erfaringene fra denne utredningen vil legges til grunn for de øvrige.


Vestlandsforsknings mandat var å vurdere om interkommunale samarbeidsordninger og alternativ kommunestruktur kunne gjøre det lettere å nå samfunnsmessige mål for Kristiansund-Frei-regionen.


Styringsgruppen trakk fram fire mål som sentrale i denne sammenheng:


1) Velferdspolitiske mål: Vil tjenestetilbudets innhold, organisering og kvalitet påvirkes av endret kommunestruktur/samarbeidsordninger?


2) Kostnadseffektivitet: I hvilken grad er det mulig å identifisere stordriftsfordeler/-ulemper av endret kommunestruktur?


3) Regionalpolitiske mål: Hvordan påvirker kommunestrukturen mulighetene for næringsutvikling og samfunnsutbygging?


4) Lokaldemokrati: Hvordan påvirkes mulighetene for politisk deltakelse og gjennomslagskraft med endrede samarbeidsordninger?


Kristiansund kommune har bedt fylkesmannen om å gjennomføre en større utredning, i tråd med tilrådingen i rapporten. Frei kommune anbefaler istedet å utrede nærmere hvordan man kan snu den negative utviklingen i bosetting og næring, og mener det er irrelevant å se på effekten av å innlemme Frei i Kristiansund kommune.



Hva utredningen bør inneholde skal man i stor grad få bestemme lokalt, lover kommunalminister Kjell Opseth.

Skrevet av: Frank Sivertsen