Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Åtte byråkrater i Drammen er nok

Fylkeskommunen er nedlagt. Et fåtall kommunebyråkrater skaffer kontraktører som driver barnehager, skoler, banevernsinstitusjoner og sykehjem. Andre kontraktører tar seg av kontroll og kvalitetssikring.

Dette er Frp-formann Carl I. Hagens Drømme-Norge, et land der et par promille av dagens nær 500.000 kommuneansatte lønnes av det offentlige. Ifølge Hagen vil skattebetalerne bli spart for 20 milliarder kroner dersom hans visjon blir gjennomført.


- Viktor Normann-utvalget konkluderte med at Norge kunne spare 15-40 prosent av det offentliges omkostninger. Ettersom Norge bruker 100 milliarder kroner på offentlig tjenesteproduksjon, er innsparinger på 20 milliarder høyst realistisk, mener Frp-formannen.


I sin åpningstale til landsmøtet trakk han fram sin favorittkommune Lakewood i Los Angeles, med like mange innbyggere som Drammen.


- Lakewood kjøper alle tjenester av private og klarer seg dermed med åtte kommuneansatte. Dette kan også gjøres i Drammen, sier Carl I. Hagen.


- Hvor mange offentlig ansatte bør Norge ha?


- Færrest mulig.- Er det ikke byråkratisk at offentlig ansatte bare jobber med å få andre til å utføre arbeidet?


- Nei, etter noen års omlegging ville dette fungere. Offentlig ansatte ville kun jobbe med kontraktering, andre kontraktører sjekker at kvaliteten på den første kontraktøren er god. Eventuelle klager går til «kontroll-kontraktøren». Privatfirmaet Veritas tar seg av skipskontrollen i dag, og det fungerer jo helt utmerket, sier Frp-formannen.


Penger å tjene
Overfor Kommunal Rapport innrømmer imidlertid Hagen at det neppe er mulig å spare på alle områder.
- Effektivitet har sin begrensning. Pasienter og andre brukeres behov for å snakke med mennesker endrer seg ikke. Omsorg vil alltid koste, det samme gjør kvalitet. Derfor må vi spare der vi kan: på veivedlikehold, renhold, vaktmestertjenester og matlaging, sier han.
- Er det mulig å tjene penger på tungt pleietrengende?
- Javisst. Men også denne omsorgen må utsettes for den eneste effektive effektivisering: konkurranse.
- Hva om konkurransen fører til at sykehjemmene bare har én kvalifisert pleier på jobb?
- Det er jo helt håpløst. Som bestillere skal vi stille klare kvalitetskrav til de som driver sykehjemmene, enten det er Rica-kjeden, Røde Kors, Kirkens Bymisjon eller andre. Vi politikere må selvfølgelig sørge for at pengene som følger pasienter og brukere er nok til å gi et godt tilbud. Vi må ha differensierte takster på lette pasienter, og tyngre pleietrengende som aldersdemente eller psykisk utviklingshemmede, sier Hagen.
Dersom de private kontraktørene ikke klarer å gi et skikkelig tilbud, er Frp-formannen overbevist om at velgerne vil kreve høyere takster, slik at de selv eller deres pårørende får et verdig tilbud.
- Dersom brukerne klager og firmaene henviser til politikerne som har priset tjenestene for lavt - og politikerne må heve takstene - kan ikke dette gi dyrere tjenester?
- Nei, det blir billigere. Konkurranseutsatte tjenester blir alltid billigere. Dessuten fungerer vårt system også motsatt: Dersom det brukes for mye penger på eldreomsorg, vil vi få et press fra skattebetalerne om at dette blir for dyrt, sier Hagen.


«Lovløst» samfunn
«Lov og orden-partiet» vil styrke politiet og «gjenskape lov og orden», men fjerne store deler av dagens lovverk for å minske byråkratiet: Konsesjonsloven, lov om ervervsmessig dyrehold, likestillingsloven, sysselsettingsloven, arbeidsmiljøloven, markedsføringsloven, lukkelover, skattelover - for å nevne noen - bør slettes. Dette regulerer seg selv, mener Frp.

Skrevet av: Irene Halvorsen