Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Astrid (76) taper 9.000 kroner året

Astrid Øvergård (76) taper 9.000 kroner i året på den nye bostøtteordningen. - Og så i et valgår, da. Jeg skjønner ikke at politikerne tør, sier minstepensjonisten.

Det er enslige minstepensjonister med relativt høye boutgifter som får svi når bostøtten for årets fire første måneder sendes ut i mai. Svært mange har til nå fått bostøtte både gjennom Husbanken og Sosial- og helsedepartementet.


Den nye bostøtten omfatter alle husstander med barn under 18 år, uføre-, etterlatte- og alderspensjonister, samt personer eller husstander som mottar attføring, trygd eller stønad. Sjekken som kommer i mai er bostøtten for årets tre første måneder.


Den nye ordningen gir Astrid Øvergård 750 kroner mindre i bostøtte i måneden. I fjor betalte hun 1.050 kroner i husleie for sin kommunale omsorgsbolig. Nå øker husleien med over 70 prosent - til 1807 kroner. Prisøkningen er enorm for Øvergård, som bare har 5.134 kroner måneden å rutte med.


- Jeg går til lege hver tredje måned og til øyenlege hver fjerde måned. Etter at også medisinene er betalt, er det ikke mye igjen, sukker hun.


Store snømengder og en bratt vei isolerte enken på småbruket i Hedmark deler av vinteren. Tilbudet om omsorgsbolig kom på akkurat riktig tidspunkt.


- Jeg var så glad da jeg fikk flytte hit. Her har jeg det så godt og får besøk nesten hver eneste dag, smiler hun.


Utsetter bygging
Elverum kommune frykter at pensjonister ikke lenger har råd til omsorgsbolig og utsetter byggingen av 53 nye omsorgsboliger. Dermed spøker det for kommunens opptrappingsplan for eldre. Formannskapet tør ikke bygge de planlagte omsorgsboligene dersom ikke den nye bostøtten blir endret. I dag har kommunen 80 søkere på venteliste for omsorgsbolig.
- Vi har ikke penger til å subsidiere husleien i omsorgsboligene. Det vil gå ut over andre behov i omsorgssektoren, som utbygging av hjemmetjenestene og sykehjemmet, forklarer ordfører Per Gunnar Sveen (Ap).
Ordføreren nekter å tro at utslagene er tilsiktet.
- Det er tverrpolitisk enighet om en eldresatsing og bygging av omsorgsboliger. Nå står vi i fare for å stenge ute de mest ressurssvake eller ramme andre deler av eldreomsorgen, sier Sveen.
Han regner med at utslagene er like store i andre kommuner, fordi økt byggeaktivitet presser prisene på nybygg. Med like nøktern standard blir Elverums nye omsorgsboliger 100.000 kroner dyrere per enhet enn de som sto ferdig i fjor.
Kommunen påpeker også at nye, tunge pasientgrupper, som psykisk utviklingshemmede og psykiatriske pasienter, har kommet inn i den åpne omsorgen. Behovet for omsorgsboliger øker derfor sterkt.


Vil ikke stemme
Astrid Øvergård synes uansett ordningen er blodig urettferdig.
- Hvorfor skal vi som har minst betale mer? Én ting er sikkert: politikerne kan ikke regne med min stemme ved valget, fastslår Astrid.
Hun har litt penger i banken, etter at redskapen på gården ble solgt. Men det blir slutt på bussturene med Eldreklubben.
- De koster 3.000 kroner for fem dager. Det har jeg ikke råd til lenger, forteller Astrid.
Det er stille og rolig i Sandmoen bofellesskap. Beboerne får hjemmehjelp og -sykepleie etter behov, og trygghetsalarm hvis de ønsker det.
- Men jeg klarer meg selv, sier Astrid.
Nå banker hjertet svakere. Grå og grønn stær sliter på øynene og det er ikke mange månedene siden hun var gjennom en større operasjon. Da er det godt å komme hjem til 50 kvadratmeter uten dørstokker, der hun kan «tøfle» over til naboen for en prat eller en kaffetår.

- Jeg var så glad da jeg fikk denne omsorgsboligen. Nå blir det veldig dyrt å bo her, sier Astrid Øvergård.- Den nye bostøtten vil stenge ute de mest ressurssvake eller ramme andre deler av eldreomsorgen, sier Elverum-ordfører Per Gunnar Sveen (Ap).

«Én ting er sikkert: politikerne kan ikke regne med min stemme ved valget»Astrid Øvergård, minstepensjonist


Slik taper Astrid på bostøtten
Bostøtte i 1996 per år per måned
Husleie 44.400 3.700
Bostøtte i Husbanken 21.300 1.775
Sos.dep. tilskudd til reduksjon av boutgifter 10.500 875
Sum bostøtte 31.800 2.650
Netto boutgift 12.600 1.050


Samordnet bostøtte i 1997 per år per måned
Husleie 44.400 3.700
Sjablonbeløp lys og varme 4.550 379
Beregnede boutgifter 48.950 4.079
Boutgiftstak 50.200 4.185
Rimelig boutgift, 16,8% av minstepensjon,kr. 66.000 11.088 924
Bostøtte = 60% av differanse ml. faktiske boutgifter og rimelig boutgift 22.717 1.893
Netto b
outgift 21.684 1.807

* Bostøtteberegning enslig minstepensjonist i eksisterende omsorgsbolig på Elverum. Beregningen er gjort av Elverum kommune.